Blog

Eten en drinken in Venetie, en een tip voor een fantastisch boek

21 February 08 09:55 AM

Zoals beloofd nog een blog met tips voor restaurantjes.

Een specialiteit van Venetië zijn cichetti, een soort uitgebreide tapas: gefrituurde hapjes, broodjes met ham, gerookte zalm en ricotta, haring, geroosterde aubergines...  Ze kosten 1 à 1,5 € per stuk en met een stuk of vier heb je 's middags zeker gegeten.

Wij waren volledig verslingerd aan de Osteria Al Portego (Castello 6014/1 Calle Malvasia) waar ze een heel uitgereide keuze aan cichetti hebben. Maar er is meer. De sfeer is echt, authentiek, met veel plaatselijke jeugd en opgeklede dames die hun wijntje komen drinken (0,80 € voor een glas rode wijn!). Het heeft iets van een bruine kroeg met prachtige oude zwart-wit foto's van Venetië.

 

Er is ook een beperkte kaart, we aten overheerlijke risotto met scampi's en asperges (9 €). Met een paar cichetti vooraf, een karaf rode wijn en een fles San Pellegrino bracht dat de rekening op net geen 40 € voor twee. 's Middags hadden we met twee gegeten en gedronken voor ongeveer 11 €. 

Het is er piepklein, 's avonds is reserveren aangewezen (041/5229038).

Iets helemaal anders: Trattoria San Tomà (San Palo 2864/A). Een klassiek Italiaans restaurant maar heel verfijnd en verzorgd. Antonio Squicciarini komt uit Puglia en had eerder een zaak op het Lido di Venezia. Het restaurant ligt aan een rustig pleintje en heeft ook een terras buiten, bij mooi weer moet het er zalig zijn.

Wel duurder, reken voor primo en secondo, wijn en water op 50 € per persoon, maar je kunt er ook gewoon een pizza eten. Zeer vriendelijke en persoonlijke bediening. Antonio twijfelde wel of ik Duits of Zwitsers was, niet echt een compliment!

Dit is vlak bij San Marco. Toegegeven, 4,70 € voor een vermoeden van espresso (ongeveer 5 ml schat ik) is niet niks, maar als dit het uitzicht is...

 

Wij lieten ons leiden door de volgende gidsen:

En tenslotte nog dit:

Een schitterend liefdesverhaal dat zich grotendeels afspeelt in het Venetië van de 18e eeuw maar dat u ook naar Parijs, Londen en Brussel brengt. Hield u van Dangerous Liaisons, dan is dit echt iets voor u. Het is bovendien echt gebeurd en gebaseerd op onlangs teruggevonden liefdesbrieven. Ik las het in één ruk uit. Fantastisch om te lezen als je in Venetië bent en alle palazzi op het Canal Grande waar het verhaal zich afspeelt, van op de vaporetto aan je oog voorbij ziet glijden...


comments powered by Disqus