Blog

De langverwachte collectie Murano glas: nieuwe vormen en kleuren!

21 March 18 12:47 PM

Ik val meteen met de deur in huis, maar hier gaan jullie zo blij mee zijn!

 

Zoals je wel hebt zien verschijnen op onze Facebookpagina, gingen Ann en An afgelopen februari naar Venetië om er een nieuwe collectie te laten maken. De laatste tijd hebben we wat betreft het Murano glas heel wat moois uit het vintage lot gepresenteerd, maar we vonden het tijd om nog eens met iets helemaal nieuws te komen!

 

En nieuw is deze collectie zeker; het zijn kralen in hedendaagse vormen in een indrukwekkend kleurenpalet dat de pérfecte aanvulling is op onze collectie (half)edelstenen. Wij zijn alvast over the moon en razend benieuwd wat jullie ervan vinden!

 

Deze nieuwe kralen liggen vanaf nu vrijdag 23 maart in de winkels, het aanbod is overal identiek. Omdat het altijd een beetje feest is bij de voorstelling van zo’n mooi nieuw materiaal, komt élke aankoop dubbel op de klantenkaart  op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart!

 

halssnoer met kralen van Murano glas

Kort geregen halssnoer; druppels in combinatie met driehoeken

 

driehoekjes van Murano glas in geel en lichtblauw, handgemaakte kralen

Driehoeken in ijsblauw en geel

 

We lieten 3 nieuwe vormen maken: een half maantje, een afgeronde driehoek en een druppel. Omdat ze met de hand gemaakt zijn is elke kraal lichtjes verschillend en dat geeft een heel authentieke feel aan deze nieuwe kralen.

 

We lieten elk model maken in tien topkleuren met een matte afwerking : fel geel, ijsblauw, lila, oranjerood, rood, albast wit, oud roze, donker amber, dennengroen en een diep paars.

 

Het uitpakken van een levering met nieuw materiaal is altijd spannend, zeker als je eigenlijk al zeker bent dat het de moeite gaat zijn! An, Hermine en Sarah hadden geluk en konden als eerste de nieuwe kralen bekijken en door hun handen laten gaan. Hun enthousiaste reactie’s kan je zien (of liever horen ; –) in dit filmpje!

 

 

De grootte van de kralen is echt perfect, en helemaal zoals we het wilden. Ze hebben genoeg body om te verwerken in een halssnoer, maar ze zijn  ook ideaal om te verwerken in oorringen of armbandjes. Bovendien combineren de kleuren fantastisch met elkaar. Je kan hier eindeloos met variëren en helemaal naar je eigen smaak verwerken: felle contrasten, subtiele accenten of een monochroom pallet, het kan allemaal!

 

Om jullie alvast op weg te helpen met wat inspiratie, gingen onze ervaren ontwerpsters Lina en Sofie ermee aan de slag en toverden al enkele prachtige juwelen tevoorschijn!

 

halssnoer met kralen van Murano glas, halve maantjes

Kort halssnoer met halve maantjes in Murano glas en zilveren tussenkralen

 

druppels Murano glas in rood, oranjerood en ijsblauw, handgemaakte kralen

Druppels in ijsblauw, oranjerood en rood

 

halve maantjes Murano glas in rood, oud roze, oranjerood en donker paars, handgemaakte kralen

Halve maantjes in oud-roze, rood, oranjerood en diep paars.

 

De glasstaven of cane die je hier tussen de kralen ziet liggen, worden gebruikt als basis. Er wordt steeds een stukje van de staaf verhit en rond een metalen staafje gewikkeld. Kralen die op deze manier gemaakt worden, noemen we gewonden kralen of wound beads. Dit is één van de oudste technieken om glaskralen te maken!

 

Handgemaakte kralen Murano glas, canne Venetiaanse glaskralen

De eerste samples bekijken

 

Zolang het glas nog warm is kan de kraal bewerkt of gedecoreerd worden. Bij onze modellen wordt het warme glas in een mal in de juiste vorm geperst. Achter elk kraaltje gaat dus heel wat ambachtelijke expertise en vakmanschap schuil!

 

Zoals je kan zien op de foto met de mallen is het halve maantje op 2 verschillende manieren ‘doorboord’; er is een horizontale en een verticale versie.

 

mallen Murano glas kralenkralen maken atelier Murano glas Venetië

De mallen voor de kralen, en de meester kralenmaker aan het werk

 

sautoir met gele parelgaren en kralen van Murano glas

Sautoir met gele parelgaren, zilveren tussenkralen en verschillende nieuwe vormen Murano

 

oorringen met de nieuwe collectie murano glas

Oorringen met de verschillende nieuwe vormen Murano

 

driehoekjes Murano glas in oudroze, groen en albast wit

Driehoekjes in albast wit, dennengroen en oud roze

 

De kralen lenen zich ook uitstekend om te verwerken in een sautoir. Lina combineerde hier warme kleuren met geometrische linkjes in rosé, en dat geeft een fantastisch resultaat! Je eigen sautoir leren maken? Dat kan in onze workshop ‘Sautoir: de ketteltechniek’

 

sautoir met ketteltechniek en kralen van Murano glas

Sautoir met rosé linkjes en halve maantjes in oranjerood, donker amber, rood, oud-roze en diep paars

 

armbandje met blauwe en groene Murano kralen

Armbandje in zilver met ijsblauwe driehoek en druppeltje in dennengroen

 

halve maantjes Murano glas in lila, wit, ijsblauw en groen, handgemaakte kralen

Halve maantjes in ijsblauw, lila, albast wit en dennengroen

 

druppels Murano glas in lila en donker paars, handgemaakte kralen

Druppels in diep paars en lila

 

Wat een subliem resultaat! Rood op en rood en toch een boeiend juweel; de variatie in vormen geeft het een minder klassieke en een interessante uitstraling. Lina gebruikte hier Miyuki Delica’s (nr.796) in het perfecte, bijpassende rood als tussenkraaltje.

 

rood halssnoer met kralen van Murano glas

Halssnoer met rode Murano kralen en Miyuki Delica’s

 

halve maantjes Murano glas in geel en donker amber, handgemaakte kralen

Halve maantjes in geel en donker amber

 

Naast deze nieuwe vormen, lieten we ook onze geliefde tubi maken in nieuwe kleuren: kobaltblauw, grasgroen, fel geel, lila, lichtroze, albast wit en rood. Ook deze hebben allemaal een matte afwerking.

 

mini tubi in verschillende kleuren, Murano glas

Mini tubi in de nieuwe kleuren

 

Tubi zijn mondgeblazen kralen die speciaal voor Zahia gemaakt worden door een vrouwelijke glasblazer. Ann maakte dit filmpje in het atelier waarin je heel goed kan zien hoe het warme glas geblazen en in vorm getrokken wordt.

 

 

De productie van de grotere, fijne tubi liep een beetje vertraging op dus die zullen er dit weekend jammer genoeg nog niet bij zijn. Van zodra ze geleverd worden verdelen we ze zo snel mogelijk over de winkels! We houden jullie op de hoogte via Facebook.

 

De collectie ligt vanaf nu vrijdag 23 maart in de winkels, het aanbod is overal identiek! Ook op de webshop komt de volledige collectie online.

 

Dit weekend komen alle aankopen dubbel op de klantenkaart in de winkels! De actie is geldig op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart.

 

Kom deze fantastische nieuwe collectie dus zeker zelf ontdekken en laat je inspireren!Win een juwelenworkshop voor 6 personen bij Zahia Mechelen!

16 March 18 12:25 PM

In Mechelen wordt dit weekend de regen verdreven, want het is Warm Welkom Weekend!

De Mechelse handelaars stellen hun nieuwe lentecollectie's voor en je kan genieten van heel wat extra verwennerijen en randanimatie.

Het wordt een fantastisch shoppingparadijs!

winactie zahia mechelen

Ook Zahia Mechelen doet mee en is het hele weekend open; ook op zondag 18 maart van 13 tot 18u!

 

Je kan het hele weekend genieten van 10% korting op de volledige collectie, en deelnemen aan een leuke winactie! De winnaar mag samen met 5 vriendinnen een workshop naar keuze volgen, met een glaasje cava erbij!*

Een niet-te-missen kans!

 

Redenen genoeg dus om dit weekend een bezoekje te brengen aan Zahia Mechelen.

Tot dan!

 

* Deelnemen kan enkel bij Zahia Mechelen op 16,17 en 18 maart. De winnaar mag samen met 5 vriendinnen een workshop naar keuze volgen bij Zahia Mechelen. Het inschrijvingsgeld krijg je cadeau, de gebruikte kralen en materialen dienen wel afgerekend te worden. Inclusief een glaasje cava! De winnaar wordt volgende week bekend gemaakt.Nieuw! Mini kraaltjes in trendy lentekleuren

23 February 18 04:58 PM

Er is weer wat nieuw materiaal binnen! We hebben nu een prachtige collectie blinkende mini kraaltjes in trendy lentekleuren

Het zijn voornamelijk fijne kraaltjes op snoer en briolettes. Er zit veel zirkoon tussen, maar ook helder blauwe topaas, citrine en amethist.

 

Een collectie die heel geschikt is om te verwerken in armbandjes, fijne halssnoeren en delicate oorbellen. Ook voor een communie of  lentefeest is deze collectie bijzonder mooi, dat beetje bling bling maakt het extra feestelijk!

 

paarse zirkoon kralen op snoer_2

Facetgeslepen zirkoon kralen op snoer

 

We hebben verschillende nieuwe kleuren, maar zeker de paarse tinten zijn niet te missen! Millenial pink, seizoenenlang de favoriet onder de pastels, zal plaats moeten maken voor iets nieuws want lila is de trendkleur van 2018!

 

Pantone verkoos ultraviolet tot kleur van het jaar, en ook op de catwalks zien we opvallend veel paarse en violette tinten opduiken in de lente- en zomercollectie’s. Een full-on lila outfit is misschien wat heftig, maar met een vleugje paars in je juweeltjes ben je toch helemaal mee! ; –)

 

trendkleur lila 2018-3armbandje in zilver met paarse zirkoon en amethyst kralenarmbandje met paarse zirkoon

Armbandje in zilver met paarse zirkoon en amethist

 

Zirkoon is een halfedelsteen die omwille van z’n schitterende fonkeling vaak verward werd met diamant. Het is een natuurlijke steen die voorkomt in verschillende kleuren, en valt niet te verwarren met zirkonia (een synthetische edelsteenimitatie). 

 

blauwe zirkoon kralen op snoer_2

Facetgeslepen zirkoon kralen op snoer in blauwe tinten

 

blauwe topaas briolettes

blauwe topaas, briolettes

 

 zirkoon kralen op snoer

Facetgeslepen zirkoon kralen op snoer

 

Sofie stelde dit speelse ontwerpje samen. Het volledige ontwerp met alle benodigdheden staat hier online op de webshop.

 

oorringen met zirkoon briolettesroze zirkoon briolettes

Roze zirkoon briolettes

 

oorbellen met groene zirkoonprasioliet en groene zirkoon kralen

Groene amethist (prasioliet) en zirkoon

 

amethist en citrine kralen

Amethist, topaas en citrine in bijzondere slijpvormen (enkel in de winkels)

 

Deze nieuwe collectie ligt nu in alle winkels. Er staat ook een selectie online op de webshop.

 

Voor wie de nieuwsbrief gisteren gemist heeft,  Zahia Aalst opent op zaterdag 3 maart de deuren in de Sint-Jorisstraat 23!

Je bent van harte welkom om de nieuwe winkel zelf te komen ontdekken! Er zijn fantastische goodiebags gevuld met kralen, geschenken van de omliggende winkels en een Zahia cadeaubon. Bovendien kan je deelnemen aan een leuke winactie en een paar unieke Zahia oorbellen winnen!

 

Allen daarheen dus! Laetitia verwelkomt jullie met een glaasje cava en hapjes op zaterdag 3 maart vanaf 10u30.

Big and bold: oorbellen gaan XL in 2018!

15 February 18 02:52 PM

“Draag altijd oorringen”, het is al sinds het begin onze ‘stijlregel’ geweest. Ze maken je outfit meteen compleet, en zijn het ideale accessoire om met te experimenteren.

Minimal effort met een groots resultaat!

 

De laatste seizoenen zien we dat vooral grote, opvallende oorringen de catwalks veroveren. Ze worden niet enkel groter, maar je hoeft ook niet meer vast te houden aan het ‘klassieke paar’. Vaak gaan we ervan uit dat een setje bestaat uit 2 stuks van hetzelfde ontwerp, maar steeds meer en meer zien we assymetrische en ongelijke oorbellen opduiken.  Combinaties bestaande uit een groter, opvallender stuk samen met iets kleiner zijn heel populair. Maar ook oversized creolen en  flosjes in felle kleuren blijven hip.

 

grote barok oorbellen, ontwerp Zahia_4bgrote barok oorbellen, ontwerp Zahia_5

Barok oorbellen met halfedelstenen en mini flosjes

 

We zien deze juwelentrend terugkomen bij veel ontwerpers. Onder andere Balenciaga, Dries Van Noten, Saint Laurent, Marni, Burberry en Roksanda gingen XL in hun SS2018 shows.

 

Oorbellen zijn in 2018 geen sober of subtiel accent maar opvallend, gedurfd en vooral the bigger, the better! ; –)

 

grote oorringen met edelstenen

Grote oorbellen met edelstenen uit de Zahia Exclusive collectie: blauwe onyx, jasper en maansteen

 

Volgens een artikel dat verscheen in de Standaard Magazine (Katrien Huysentruyt, 10/11/2017) kan deze trend in verband worden gebracht met de selfie obsessie van deze tijd. Selfies zijn een manier om te laten zien wie je bent of wil zijn. Jonge vrouwen experimenteren op Instagram met allerlei looks, waarbij oorbellen het ideale accessoire zijn om persoonlijkheid toe te voegen en je te onderscheiden van de rest. Wat flatterend is op foto, verkoopt dus goed.

 

Bovendien sluit de statement earring aan bij een algemene tendens in de mode; alles is oversized, kleurrijk en met zin voor drama.

 

grote oorbellen met blauwe onyx

Grote oorbellen met blauwe onyx uit de Zahia Exclusive collectie

 

Maar groot hoeft niet altijd overdadig te zijn. Met de kralen uit onze Zahia Exclusive collectie kan je bijv. een strak en minimalistisch ontwerp maken, dat toch de aandacht trekt.

 

lange oorringen met roze opaal

Lange oorbellen met roze opaal uit de Zahia Exclusive collectie

 

De stijlen bij de modehuizen gaan alle kanten op, van lange met steentjes bezette waterval oorringen die tot aan je schouders reiken tot gigantische hoepels en onregelmatige, assymetrische vormen. Alles kan en mag, zolang het maar groot en opvallend is!

 

Maar zoals bij alle trends, draag vooral wat je zelf leuk vindt! ; –)Unieke collectie kever broches: handwerk uit India

06 December 17 05:49 PM

December is gestart en de feestdagen komen dichterbij, hoog tijd om te denken aan je feestjuwelen en cadeautjes.

En laten wij nu net het perfecte geschenk hebben! : –)

 

DSCF1675kever met oranje, witte en gele rocailleskever met oranje, roze en zilveren rocailles_b

 

In India kwamen we in contact met een lokaal atelier, gespecialiseerd in perlage en broderie d’art. Dit zijn eeuwenoude, verfijnde technieken waarbij hele kleine kralen verwerkt worden tot luxueuze stoffen en accessoires. Ook vandaag wordt dit door modehuizen nog vaak toegepast in de haute-couture.

 

broderie d'art_Indiabroderie d'art_India_3

broderie d'art_India_5bbroderie d'art_India_2b

Ambachtslui aan het werk met de Lunéville-techniek in het atelier in India

 

Dat bracht ons op het idee om aan de slag te gaan met onze eigen stock. Zoals jullie misschien wel weten hebben we een zeer uitgebreide collectie Venetiaanse conterie in heel wat verschillende kleuren.

Conterie zijn hele fijne kraaltjes van Murano glas, en worden ook wel rocailles of seed beads genoemd.

kever met bruine, witte en blauwe rocailles

Ze worden gemaakt door een luchtbel te blazen in gesmolten glas en dat uit te rekken tot een lange, holle tube. Het rekken van het glas kon gedaan worden door één persoon, maar werd vaak gedaan door 2 mannen die ieder een uiteinde vastnamen en snel, maar gelijkmatig tientallen meters uit elkaar gingen staan en zo één lange, dunne glasstaaf maakten.

 

De glasstaaf werd versneden in kleine stukjes, die dan in een trommel gepolijst werden om de scherpe randen af te vijlen. Nadien werden de kralen opnieuw verhit om ze mooi glad te maken. 

kever met goude en zwarte conteriekever broche op een zwart kleedje

 

De productie van conterie in Venetië bereikte zijn hoogtepunt begin 1900 en is vandaag zo goed als volledig uitgedoofd. De Venetiaanse conterie die we nu nog kunnen vinden is dus bijna altijd vintage materiaal.

De conterie die wij hebben is gemaakt in de jaren ‘40 en ‘50, en is afkomstig uit de oude stock van een kralenatelier op Murano. Prachtig, authentiek materiaal!

 

kever met aubergine, witte en gele rocailleskever met goud en aubergine conterie

We lieten ons bij het uitwerken van deze collectie inspireren op de schildjes van insecten, en ontwierpen een reeks broches in de vorm van kevers.

Het rijke, glanzende kleurenspel past perfect bij de kleuren die we terugvinden in onze conterie!

 

Bovendien zien we dit kleurenpalet ook terug in de modekleuren van deze winter. Onze kevers zijn dus helemaal on-trend!

kever met blauwe, groene en gele rocailles

Net zoals de Zahia Exclusive collectie is ook deze collectie helemaal door ons ontworpen, en wordt ze enkel voor Zahia gemaakt.

 

ontwerpen van de keversontwerpen van de kevers_2

Lina tekent de modellen van kevers uit

 

Lina en Hélène tekenden de vormen van de kevers en samen zochten we voor elk model de mooiste kleurencombinatie’s uit. 

Het resultaat is deze exclusieve, unieke collectie! Zeer nauwkeurig uitgewerkt, met oog voor detail en een piekfijne afwerking.

 

Dit zijn werkelijk kleine kunstwerken!

Heel bijzondere stukken, en ideaal om cadeau te geven als een origineel geschenk.

kever broche op een gebreide trui

 

De kraaltjes zijn bevestigd op een vilten basis, zodat de broche voldoende stevig is om zijn vorm mooi te behouden.

Achteraan is een brochespeld bevestigd, zodat je de kever makkelijk kan vastzetten op een sjaal, trui, jas, handtas…. er zijn tal van mogelijkheden om deze prachtige stukken te dragen. Ze geven je outfit meteen een uniek en pittig accent!

kever met oranje, witte, aubergine en beige rocailles

Maar je kan ze ook eenvoudig verwerken in een halssnoer, gewoon met de speld over de kralen schuiven en je halssnoer krijgt meteen een gedurfde uitstraling!

 

halssnoer met Murano glas en keverskever met geel en gestreepte conterie

 

Dit zijn unieke, handgemaakte stukken,  en het aantal per ontwerp is beperkt, dus wees er snel bij om je favoriete kever uit te kiezen!

De collectie ligt nu in de winkels en ze staan ook allemaal online op de webshop!Extra openingsuren tijdens de kerstperiode

05 December 17 03:17 PM

Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn onze winkels in december extra geopend.

Zo kan je gezellig komen shoppen voor je feestjuwelen en cadeautjes wanneer het jou past!

 

halssnoer met Murano glas

Halssnoer met Murano glas (vintage ‘50, handgemaakt stuk) en velvet lint.

We hebben een beperkte stock van deze hangers in verschillende kleuren.

 

Hieronder vind je een overzicht per winkel:

 

Zahia Antwerpen is extra open op:

- zondag 10 december van 13.00 tot 18.00u

- maandag 11  december van 10.30 tot 18.00u

- zondag 17 december van 13.00 tot 18.00u

- maandag 18 december van 10.30 tot 18u

- zondag 24 december van 11 tot 15u

 

Zahia Gent is extra open op:

- zondag 10 december van 10.30 tot 13.00u en van 14.00 tot 18.00u

- maandag 11 december van 10.30 tot 13.00u en van 14.00 tot 18.00u

- zondag 17 december van 10.30 tot 13.00u en van 14.00 tot 18.00u

- maandag 18 december van 10.30 tot 13.00u en van 14.00 tot 18u

 

Zahia Leuven is extra open op:

- zondag 10 december van 14.00  tot 18.00u

- maandag 11 december van 14.30 tot 18.00u

- zondag 17 december van 14.00 tot 18.00u

- maandag 18 december van 11.00 tot 18u

 

Zahia Mechelen is extra open op:

- zondag 10 december van 11 tot 17.00u

- maandag 11 december van 12.00 tot 18.00u

- zondag 17 december van 11.00 tot 17.00u

- maandag 18 december van 12.00 tot 18.00u

- zondag 24 december van 11.00  tot 17.00u

 

En natuurlijk kan je ook steeds terecht op de webshop!

Van harte welkom!

Zahia Exclusive collectie: edelstenen van topkwaliteit!

29 November 17 11:31 PM

Tromgeroffel en vuurwerk graag, want met veel trots en in primeur stellen we jullie onze allereerste Zahia Exclusive collectie voor!

 

Het resultaat van maandenlang werk door ons hele team; slijpvormen ontwerpen, edelstenen uitkiezen, samples bekijken en aanpassen,… and the list goes on : –)

 

Maar het was het allemaal meer dan waard, want het resultaat is werkelijk magnifiek!

 

Dit is een collectie edelstenen van topkwaliteit zoals je kan vinden bij high-end juweliers en goudsmeden. Ze zijn ongelofelijk helder en zuiver en vakkundig geslepen in strakke, hedendaagse vormen die de glans en schittering  van de steen maximaal doen uitkomen.

 

De collectie is van a tot z helemaal door ons uitgewerkt, in overleg met gespecialiseerde vakmensen. We zijn dan ook ontzettend trots dat we jullie deze kwaliteit kunnen aanbieden, want dit is subliem materiaal en veruit één van onze mooiste collecties van de afgelopen jaren!

 

zahia exclusive collectie edelstenen

sautoir met onyx, dolomiet, unakiet, veldspaat en jasper kralen_Zahia exclusive collection-2

Sautoir met zwarte onyx, skyblue onyx, jaspis, veldspaat, unakiet, dolomiet en velvet lint

 

Bij het samenstellen van nieuwe collecties gaan we steeds op zoek naar de mooiste en meest kwalitatieve kralen en materialen. Een zoektocht die niet altijd even vanzelfsprekend is, en ons dit jaar helemaal tot in het verre India heeft gebracht. Daar bezochten we lokale ateliers en leveranciers en zagen we hoe professionele slijpers ruwe stenen bewerkten tot prachtige, waardevolle edelstenen.

 

ruwe aquamarijn_zahia

Ruwe aquamarijn

 

Een zeer inspirerende reis die het begin was van een nieuw Zahia avontuur! 

Dankzij de goede contacten die we in India hebben kunnen leggen, zijn we gestart met het creëren van onze eigen collecties. Zo zijn we niet meer afhankelijk van het aanbod, maar bepalen we dat zelf. 

We lanceerden afgelopen zomer al een reeks met fijn uitgewerkte filigraan stukjes, en ook de stenen in kastjes worden er voor ons gemaakt. En nu is deze Zahia Exclusive collectie daar een heel mooi vervolg op!

 

Het is voor ons ook heel belangrijk in dit verhaal om te weten wie en hoe er aan onze collecties wordt gewerkt. Daarom gaan we regelmatig ter plaatse om de ateliers te bezoeken. Zo zijn we er zeker van dat alles in goede en verantwoorde omstandigheden wordt gemaakt, met respect voor mens en materialen.

 

edelsteen slijpers in een atelier in India_Zahia edelsteen bewerkers in een atelier in India_Zahia   

IMG_0223 IMG_0230 

Edelsteenbewerkers in het atelier in India

 

Elk stuk van deze collectie is door ons ontworpen.  Lina tekende de vormen van de kralen, en in samenwerking met een meesterslijper kozen we de stenen die het beste bij deze vormen pasten. Sommige stukken vonden we mooier als ze mat waren, anderen werden dan weer gepolijst, of zelfs extra gepolijst. We bekeken elk detail tot in de puntjes, om tot het mooiste en meest kwalitatieve resultaat te komen!

 

En dat resultaat kan je vanaf nu vrijdag, 1 december, in onze winkels komen ontdekken! Kom vooral zelf kijken en laat je inspireren door de sublieme kwaliteit van de edelstenen, het rijke kleurenpalet en de hedendaagse, grafische vormen. Hier maak je de mooiste juwelen mee!

 

Ook Valerie ging vol enthousiasme aan de slag met dit mooie materiaal en creërde enkele sautoirs en fijne halssnoertjes. Ze combineerde de edelstenen met fluwelen lint (ook nieuw, trouwens!), of fijne edelsteentjes op snoer tot  klassevolle juwelen.

 

sautoir met roze opaal, onyx en dolomiet kralen_Zahia exclusive collection_2

Sautoir met roze opaal, groene onyx, sky blue onyx, dolomiet en velvet lint

 

sautoir met roze opaal en unakiet kralen_Zahia exclusive collection

Halssnoer met roze opaal, unakiet en velvet lint

 

Er zijn honderden soorten edelstenen, en nog eens evenveel variëteiten. Ook vandaag worden er nog steeds nieuwe edelstenen ontdekt of vind men variëteiten van mineralen met de kwaliteiten van edelstenen.

Het aanbod is enorm uitgebreid, daarom geven we jullie aan de hand van deze blog graag wat meer achtergrondinfo om de unieke kwaliteiten van de edelstenen uit de Zahia Exclusive collectie te kaderen.

 

Over de term edelsteen bestaat nochtans geen eenduidige definitie. De meeste edelstenen zijn mineralen (vb. diamant), mineraalaggregaten (vb. lapis lazuli) of gesteenten (vb. obsidiaan). Maar ook organische materialen zoals koraal en parels worden tot de edelstenen gerekend.

 

Sommige stenen worden vooral gewaardeerd omwille van hun kleur, andere dan weer voor hun unieke lichtspel of glans. Ze hebben echter allemaal één ding gemeenschappelijk: het zijn bijzondere en mooie materialen. En dat is meteen ook de voornaamste reden waarom wij zo van edelstenen houden, ze zijn gewoon pràchtig! ; –)

 

zahia exclusive collectie edelstenen-3

 

De waarde en kwaliteit van edelstenen werd vroeger vooral bepaald aan de hand van hun positie op Mohs scale. Dit is een tabel die 150 jaar geleden werd opgesteld door Friedrich Mohs en de hardheid en krasgevoeligheid van stenen aangeeft op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is 1 het zachts en 10 het hardst.

Hoe harder de steen, hoe minder gevoelig voor krassen en hoe duurzamer. Vroeger sprak men daarom bij stenen met een hardheid vanaf 8 van ‘edelsteenhardheid’. Tegenwoordig is deze uitdrukking echter achterhaald en niet meer in gebruik, er zijn immers waardevolle edelstenen die niet zo hard zijn.

 

Wij kozen voor onze Zahia Exclusive collectie vooral opake stenen (zoals lapis lazuli en jasper) en half opake stenen (zoals maansteen en labradoriet), die op Mohs scale een hardheid hebben van 6, 7 en 8. Toch spreken we hier ook allemaal over edelstenen, vanwege hun uitmuntende kwaliteit.

 

Die kwaliteit vinden we enerzijds terug in de zuiverheid van de stenen. Kleine insluitsels (die soms enkel met een microscoop zichtbaar zijn) zoals luchtbelletjes, splijtscheurtjes of kleine kristallen kunnen de kleur en het uitzicht van de steen beïnvloeden. Soms zorgt dit voor een spectaculair resultaat, zoals de goudgele rutielnaalden in bergkristal, maar vaak wordt dit ervaren als waardeverminderend.

 

Hoewel er geen edelstenen zijn die 100% zuiver zijn, kozen we specifiek voor stenen van topkwaliteit met weinig tot geen insluitsels.

 

geknoopt halssnoer met roze opaal, veldspaat en vesoniet_Zahia exclusive collection-2

Halssnoer met vesoniet, roze opaal en veldspaat

 

Om de schoonheid van een edelsteen helemaal tot z’n recht te laten komen, wordt deze altijd geslepen. Door het slijpen en polijsten wordt een ‘ruwe’ steen veredeld. Het slijpsel van de steen is dus van groot belang voor de optische en esthetische kwaliteit.

Wij lieten ons bij het ontwerpen van de slijpvormen daarom ook adviseren door een meesterslijper met jarenlange ervaring in het verwerken van high quality edelstenen. De perfecte slijpvorm zorgt er immers voor dat de glans en schittering van de edelsteen maximaal tot uiting kan komen.

 

Die glans onstaat door reflectie van het licht op het oppervlak van de steen. De meest gewaardeerde glans is de diamantglans, de meest voorkomende is de glasglans, die zien we bijvoorbeeld bij aquamarijn en vesoniet.

Een vet-, metaal-, parelmoer-, zijde- en wasglans zijn zeldzamer. Niet-glanzende stenen noemen we mat. Omdat we voor onze Zahia Exclusive collectie enkel hebben gewerkt met edelstenen van de hoogste kwaliteit, en ze door vakkundige slijpers zijn verwerkt, komt de glans bij elk stuk mooi tot zijn recht.

 

cognac kwarts, roze opaal_zahia exclusive collectie

 

Misschien wel één van de meest gewaardeerde eigenschappen van een edelsteen is zijn kleur. Op onyx en groene amethist na, zijn alle edelstenen uit deze Zahia Exclusive collectie 100% natuurlijk en niet bewerkt om de kleur te versterken of manipuleren. De ruwe, nog onbewerkte stenen worden rechtstreeks door onze leverancier uit de mijnen (wereldwijd) aangekocht, en nadien door hen geslepen.

 

Natuurlijke onyx is heel licht van kleur en wordt altijd, ongeacht de kwaliteit, gemanipuleerd. Het meest gekend is de zwarte onyx, maar wij hebben ook blauwe (sky blue), rode en groene onyx in onze collectie. De kleuren zijn zo natuurgetrouw dat je ze met het blote oog niet kan onderscheiden van een natuurlijke kleur.

 

groene onyx, blauwe onyx en rode onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Groene onyx, sky blue onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

sky blue onyx_zahia exclusive collection

zwarte onyx, blauwe onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Sky blue onyx, zwarte onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

zwarte onyx, blauwe onyx en rode onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Sky blue onyx, zwarte onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

De lapis lazuli uit onze Zahia Exclusive collectie is afkomstig uit Afghanistan, waar zich al duizenden jaren de beste afzetting bevindt. Dit is werkelijk topkwaliteit, een mooie egale en intense blauwe  kleur met een fijne verdeling van de pyriet ‘sterretjes’. Het belangrijkste mineraal in lapis lazuli is lazuriet, daarom wordt het ook wel lazuursteen genoemd.

 

Let wel op, lapis lazuli is gevoelig aan druk, hoge temperaturen (zoals heet water) en zuren (zeep!). Als je juwelen maakt met deze steen, doe je ze dus best altijd uit tijdens je huishoudelijke taken en klusjes. Zo blijft de kwaliteit van de steen maximaal behouden.

 

lapis lazuli edelstenen_Zahia exclusive collectie_detail2

lapis lazuli edelstenen_Zahia exclusive collectie_origineel bestand_ware grootte

Lapis lazuli / mat & gepolijst / kralen op ware grootte

 

Genoemd naar de lichtblauwe kleur van de zee is aquamarijn een edelsteen met een levendige glasglans. Net zoals smaragd, is aquamarijn een variëteit van het mineraal beryl met een hardheid van 8 op Mohs scale.

 

aquamarijn_Zahia Exclusive Collection_ware grootte-2

Aquamarijn / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Vesoniet, ook wel groene granaat genoemd, heeft net zoals aquamarijn een prachtige glasglans.

 

vesoniet of groene granaat kralen_zahia exclusive collection_ware grootte-2vesoniet of groene granaat kralen_zahia exclusive collection_ware grootte

Vesoniet / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Het tot de verbeelding sprekende kattenoog, wordt officieel chrysoberyl genoemd. Deze goudkleurige edelsteen heeft zilverwitte strepen die bij het slijpen een golvend lichteffect geven, dat doet denken aan de pupil van een kattenoog.  Hoewel de naam het doet vermoeden, behoren kattenoog en tijgeroog niet tot dezelfde familie. Tijgeroog is een kwartsvariëteit, terwijl kattenoog tot de berylgroep behoort.

 

Kattenoog heeft een hardheid van 8,5 op Mohs scale, en is dus zeer sterk en duurzaam!

 

kattenoog_zahia exclusive collectiemaansteen en kattenoog_Zahia Exclusive collection

Maansteen & kattenoog / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Maansteen is een edelsteen met een troebele transparantie, en komt voor in verschillende zachte kleuren. Wij hebben een mooie witte variant, met de typerende maanschijnachtige glans. En een variëteit in een pastelkleurige perzikkleur.

 

maansteen_Zahia Exclusive collection

Maansteen / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Eén van de meest fascinerende edelstenen om naar te kijken is zonder twijfel labradoriet. Genoemd naar zijn vindplaats in Canada, vertoont deze edelsteen een prachtig kleurenspel in metallic blauwe en groene tinten, het zeer geliefde ‘labradoriseren’.

labradoriet_Zahia Exclusive Collection_ware grootte

Labradoriet / gepolijst / kralen op ware grootte

 

zahia exclusive collectie edelstenen-2

labradoriet_Zahia Exclusive Collection_briolettes_2b

Labradoriet / briolettes en kralen / gepolijst

 

Spinel is een mineraal dat pas 150 jaar geleden werd ontdekt. Voordien werden spinellen vaak verkeerdelijk als robijn gezien. Zo zijn er bekende ‘robijnen’ in de Engelse kroonjuwelen dat eigenlijk spinellen zijn. Spinel komt voor in verschillende kleuren, maar wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie enkel zwarte spinel.

Net zoals robijn en saffier komt spinel voor in rivierafzettingen. Het is een mineraal dat heel moeilijk te vinden is in grote stukken, vandaar dat er bijna uitsluitend kleine slijpsels van bestaan.

 

Ook spinel heeft een hardheid van 8 en is dus een zeer duurzame edelsteen.

 

chocolate saffier en spinel edelstenen_zahia exclusive collection ware grootte

Zwarte spinel & chocolate saffier / gepolijst / kralen op ware grootte

 

geknoopt halssnoer met spinel en chocolate sapphire_Zahia Exclusive collectie-2

Halssnoer met spinel & chocolate saffier

 

Bij saffier denken we vaak aan de typische blauwe kleur, maar met z’n prachtige diepbruine kleur is chocolate saffier een bijzondere aanvulling in onze Zahia Exclusive collectie.

 

Chocolate saffier is een zeldzame saffiervariëteit met een prachtige zijdeglans. Die glans is het gevolg van de aanwezigheid van talrijke miniscule insluitsels aan het oppervlak. Hier zorgt de aanwezigheid van insluitsels dus absoluut voor een meerwaarde!

 

Saffier heeft een hardheid van 9 op Mohs scale, wat het tot het derde hardste mineraal ter wereld maakt, en dus zeer duurzaam is.

chocolate saffier edelstenen_zahia exclusive collection-3

 

Het bijzondere glinsterende effect van de donkergroene aventurijn wordt veroorzaakt door hele kleine schubjes hematiet of goethiet die zijn ingesloten in de steen.

Ook hier geeft de aanwezigheid van deze insluitsels net een grote meerwaarde aan de uitstraling! De edelsteen is genoemd naar een glassoort die bij toeval  (Italiaans ‘a ventura’) werd ontdekt in de 17e eeuw in Venetië. Er kwamen per ongeluk hele fijne koperdeeltjes terecht in het warme glas, wat hetzelfde effect, het ‘aventuriseren’ veroorzaakte.

 

groene aventurijn edelsteen_zahia exclusive collection_ware grootte

Aventurijn / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Veldspaat is een edelsteen die voorkomt in talrijke variëten waarvan zonnesteen, maansteen en labradoriet misschien wel de bekendste zijn. Wij hebben naast labradoriet en maansteen,  ook een prachtige grijze variant die onder de juiste lichtinval een bont kleurenspel vertoont, en een opake zwart-wit gevlekte variëteit.

 

veldspaat edelstenen_Zahia exclusive collectie_ware grootte

Grijze veldspaat / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Jasper of jaspis is een zeer opake edelsteen die voorkomt in verschillende kleuren, en meestal gevlekt, gevlamd of gestreept is. Zelfs in dunne schijven vertoont deze steen absoluut geen transparantie. Wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie warm getinte okergele en rode jasper.

 

rode jasper en veldspaat_zahia exclusive collection_ware grootte-2

Rode jasper en zwart-wit gevlekte veldspaat / mat / kralen op ware grootte

 

veldspaat_Zahia Exclusive collection-3okergele jasper_Zahia Exclusive collection-ware grootte

Jasper / gepolijst / kraal op ware grootte

 

Unakiet is geen mineraal, maar een granietgesteente dat is samengesteld uit roze orthoclaas veldspaat, groene epidoot en kwarts. Deze gevlekte edelsteen komt voor in verschillende tinten roze en groen.

 

dolomiet en unakiet edelsteen_Zahia Exclusive collection_ware grootte

Unakiet en dolomiet / mat & gepolijst / kralen op ware grootte

 

Dolomiet is een mineraal op basis van magnesium, wij kozen voor een variëteit in zwart en wit met een marmereffect.

geknoopt halssnoer met chocolate saphire, dolomiet en jasper

Halssnoer met jaspis, dolomiet & chocolate sapphire

 

In  onze Zahia Exclusive collectie zitten verschillende transparante kwartsvariëteiten; cognac kwarts, rozenkwarts, lemon kwarts en rookkwarts. We lieten van deze edelstenen briolettes, druppels en fijne kraaltjes maken. De stenen zijn heel helder en zuiver, en  de slijpsels zijn van een uitmuntende kwaliteit, waardoor de kleur en glans maximaal tot uitstraling  komen.

 

cognac kwarts edelsteen_Zahia Exclusive collection-2

Cognac kwarts / gepolijst en mat / kralen op ware grootte

 

rookkwarts kralen_Zahia exclusive collection

Rookkwarts / gepolijst

 

 

Briolettes zijn facetgeslepen kralen met een zijdelingse ipv een rechte doorboring. Het voordeel hiervan is dat de boring minder zichtbaar is, en deze de uitstraling van de steen minder beïnvloed.

Door de zijdelingse doorboring vraagt het wel wat oefening om deze kralen mooi te kunnen verwerken. Omdat de briolettes uit onze Zahia Exclusive collectie zo mooi en professioneel geslepen zijn, lanceren we samen met deze collectie ook een nieuwe mini-workshop “Werken met briolettes”!

 

Zo kan je meteen de specifieke techniek leren om deze prachtige kraaltjes te verwerken in juwelen.  Het perfecte moment om een  feestelijk paar oorringen te maken, voor jezelf, of als cadeautje ; –)

 

lemon kwarts kralen_Zahia exclusive collection11

Lemon kwarts / kralen en briolettes / gepolijst

 

Misschien wel één van de meest gekende en geliefde edelstenen is amethist. Amethist behoort ook tot de kwartsgroep, en enkel de beste soorten worden gefacetteerd.

Vaak komt amethist voor met insluitsels van een witte, melkachtige kwarts. Wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie enkel zuivere amethist die volledig paars is.

 

amethist kralen_Zahia exclusive collection

Amethist / gepolijst

 

Als amethist verhit wordt, verandert de kleur van paars naar een zacht lichtgroen. We spreken dan niet meer van amethist, maar van prasioliet of groene amethist. De verhitting kan op een natuurlijke manier gebeuren door vulkanische activiteit, maar vaak gebeurt dit kunstmatig. Ook hier is de kleur echter zo natuurgetrouw dat er geen verschil waarneembaar is met het blote oog.

 

groene amethist_Zahia Exclusice Collection_ware grootte

Groene amethist / mat / kralen op ware grootte

 

Carneool of kornalijn is een variëteit van chalcedoon, en heeft zijn bruinrode kleur te danken aan de aanwezigheid van ijzer. Tegenwoordig zijn veel carneolen eigenlijk agaten die gekleurd zijn door verhitting. In onze Zahia Exclusive collectie zit enkel zuivere carneool. Deze is te herkennen aan de wolkige kleurverdeling, terwijl gekleurde agaat gestreepte tinten vertoont.

 

carneool edelsteen_Zahia Exclusive collection

Carneool / gepolijst

 

Bij opaal maakt men een onderscheid tussen edelopalen (met de typische opaliserende regenboogglinstering) , vuuropalen (troebel oranje van kleur) en halfopalen. Wij kozen voor onze Zahia Exclusive collectie voor een halfopaal in een licht roze kleur. Omwille van deze zachte kleur wordt deze opaalvariëteit ook wel angel skin-opaal genoemd.

 

roze opaal edelstenen_Zahia exclusive collectie_ware grootte

Roze opaal / mat / kralen op ware grootte

 

Deze prachtige, gevarieerde collectie edelstenen kan je vanaf nu vrijdag, 1 december, in onze winkels ontdekken!

En voor wie graag komt kerstshoppen op zondag, Zahia Antwerpen is open op zondag 3 december van 13 tot 17u!

 

Inschrijven voor de nieuwe workshop ‘Werken met briolettes’ kan je hier via de website doen.

 

zahia exclusive collectie edelstenen-4Halfedelsteenweekend op 13 en 14 oktober

11 October 17 05:41 PM

Wauw! De nieuwe halfedelstenen liggen al te blinken in hun bakjes, klaar om verwerkt te worden in jullie mooie ontwerpen!

 

Het is een gevarieerd aanbod: warme kleuren, koele kleuren, zachte naturel en aardetinten en intens blauw, groen, zwart,… ruwe vormen of mooi facetgeslepen, er zit voor iedereen iets tussen!

 

We stellen jullie deze nieuwe collectie voor nu vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober tijdens een halfedelsteenweekend in de winkels!

Je krijgt dan 10% korting op alle halfedelstenen! Zowel op deze nieuwe collectie, als op de oudere collectie’s. De korting is ook geldig op druppels en snoertjes, maar niet op de halfedelstenen in kastjes.

 

Kijk verder mee, laat je inspireren en kom zeker langs dit weekend om de collectie zelf te ontdekken!

 

najaarscollectie halfedelstenen 2017

 

Aventurijn ( €0,75/stuk), jasper (€0,50/stuk) en verdiet kralen (€2 - €2,75/stuk), verschillende vormen in een prachtig winters groen!

 

groene jasper en verdiet kralen_2

groene kralen verdiet groene kralen verdiet_3 

 

Grote accentkralen Afrikaanse serpentijn (€8 - €12/stuk)

afrikaanse serpentijn kralen

Valerie stelde dit halssnoer samen, een prachtige combinatie van jasper en agaat!

halssnoer met agaat

 

Agaat (€12,50/stuk) en chrysopraas (€2 - €4/stuk)

chrysopraas kralen en agaat kralen

 

Zachte oud-roze tinten kwarts (€1,25/stuk), bolletjes aventurijn (€1/stuk) en maansteen (€1 - €1,50/stuk)

 

kwarts-kralen6 zonnesteen-en-aragoniet-kralen17zonnesteen kralen

halssnoer met kwarts en maansteen

 

Mooie zwarte jasper met roze vlekjes (€8/stuk), ruwe ovale kralen jasper (€4/stuk) en matte bolletjes agaat (€0,75/stuk)

 

jasper kralenjasper bolletjes kralen

 

Deze mag natuurlijk niet in de collectie ontbreken, all-time favorite labradoriet!

We hebben platte druppels (€8/stuk) en verschillende ruwe, natuurlijke vormen.

 

labradoriet kralen_2ruwe stukken labradoriet_kralen

 

Prachtige roze opaal (€12/stuk)

 

roze opaal kralen_2handgemaakt halssnoer met agaat, jasper en opaal kralen

 

Amethyst kralen in verschillende vormen, zowel fijne kraaltjes (€0,40 > €2,50/stuk) als grotere platte druppels (€3/stuk) en prachtige ruwe vormen (€12/stuk)

 

amethyst kralen

ruwe amethyst kralen_2 amethyst kralen_2

matte amethyst ronde kralen 

 

Aquamarijn (verschillende vormen €4 - €6,25/stuk) en staafjes calciet (€1,25/stuk)

 

aquamarijn kralen

aquamarijn kralen_2 blauwe calciet kralen

 

Facetgeslepen blokjes aventurijn (€1/stuk)en kyaniet (verschillende vormen €1,5 - €8/stuk)

 

blauwe cyaniet kralen

 

Fijn ontwerp met lapis lazuli kralen, bolletjes jasper en vergulde kraaltjes als accent.

 

halssnoer met lapis lazuli kralen

 

Diepblauwe lapis lazuli, we hebben verschillende vormen en zowel matte als glanzende kralen (€1,75 > €10/stuk)

 

lapis lazuli kralen 

lapis lazuli kralen_2 lapis lazuli kralen_4

 

Ruwe ovale kralen sodaliet (€10/stuk)

 

sodaliet kralenhandgemaakt halssnoer met lapis lazuli, aventurijn, tijgeroog en sodaltiet halfedelstenen

 

Warme oranjerode tinten jasper (verschillende vormen, €1,25 > €6/stuk)

 

oranjerode jaspis kralen roodbruine jaspis kralen_2

roodbruine jaspis kralen 

 

Jasper (€4/stuk), matte bolletjes maansteen (€1 - €1,75/stuk) en schijven pyriet (€5,50/stuk)

 

jaspis kralen

pyriet grijze kralen 

 

De matte stenen zijn ideaal om te verwerken in stoere unisex armbanden!

 

armbanden met halfedelstenen

 

Grote schijven agaat (€8 - €12/stuk), magnesiet (€0,75/stuk) en ruwe agaat (€4/stuk)

 

agaat en magnesiet kralen

witte magnesiet kralen witte agaat kralen

agaat

 

Obisidaan  (€2/stuk) en agaat (verschillende vormen €1 > €5,50/stuk)

 

 obsidiaan kralen agaat en teciet kralen

 

Jasper (€2,50/stuk)

 

jasper

 

Deze nieuwe collectie halfedelstenen ligt vanaf nu vrijdag in de winkels, er komt ook een beperkte selectie online op de webshop.

 

Nu vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober krijg je 10% korting op halfedelstenen in de winkels!

 

Zahia Mechelen is ook extra open op zondag 15 oktober van 13u tot 18u tijdens het Warm Welkom Weekend! Je kan dan nog steeds profiteren van de 10% korting en wordt overal verwend met hapjes, drankjes en leuke randanimatie (er is zelfs een rijdende catwalk!). Het belooft een zonnige najaarsdag te worden, dus  de ideale gelegenheid voor een uitstapje naar Mechelen ; )BRING A FRIEND kortingsactie!

01 September 17 01:33 PM

Vanaf 1 september start niet enkel het nieuwe schooljaar, maar ook onze BRING A FRIEND actie!

Schrijf je samen met je vriend(in), mama, tante, kleindochter, oma, collega, zus,… in voor een workshop en betaal maar inschrijvingsgeld voor slechts 1 persoon!

Je kan dus samen een workshop volgen voor de prijs van één! Een topdealtje!

 

affiche_bring a friend 2017_2

 

De actie loopt van 1 tem 30  september 2017 en is geldig op alle workshops, met uitzondering van de workshops ‘Parels Knopen’ en ‘Make-up Make-over’.

Bij de ‘mama-dochter’ workshop kan je met 2 koppels (mama en dochter) inschrijven voor de prijs van 1.

Je kan gerust inschrijven voor workshops die gepland staan in oktober, november, december, … Zolang je maar inschrijft in september kan je profiteren van deze actie!

 

 

Vermeld zeker ‘bring a friend’ als opmerking bij je inschrijving. Je krijgt dan wel een betaaluitnodiging voor het volledige bedrag, maar hoeft slechts de helft te betalen.

Deze actie is niet cumuleerbaar met andere actie’s.

 

Neem je agenda erbij, spreek snel af, en schrijf je hier in!Unieke Zahia collectie: handwerk uit India!

05 July 17 05:55 PM

Zoals jullie misschien al gezien hebben, is onze Bohemian workshop volledig vernieuwd. De bohemian style is speels en vrouwelijk. De juwelen bestaan uit verschillende laagjes ketting in combinatie met fijn uitgewerkte tussenstukjes, bedels en flosjkes.  Met deze stijl in gedachten gingen we op zoek naar nieuw materiaal, en ‘op zoek gaan’ mag je letterlijk nemen want we trokken naar India!

filigraan bedels en linkjes om zelf juwelen te maken, handgemaakt in India

In het land van duizenden geuren en kleuren, sprookjesachtige paleizen en tempels gingen we op ontdekking naar nieuwe materialen, vormen en kralen. We bezochten lokale ateliers en lieten ons onderdompelen in de overweldigende, rijke Indiase cultuur. Geïnspireerd door de prachtig uitgewerkte motieven en patronen die we tegenkwamen in de architectuur en decoratie zaten we samen met enkele lokale ontwerpers om een nieuwe collectie uit te werken. Zo ontstond een exclusieve Zahia collectie waarvan we jullie nu al een eerste stukje voorstellen!

 

De collectie is echt fantastisch mooi en bestaat uit tussenstukjes, filigraan hangers en bedels in verzilverd en verguld metaal. Stuk voor stuk zuiver handwerk uit India.

 

Het is voor ons heel belangrijk om te weten met wie samenwerken. Daarom hebben we ter plaatse de ateliers bezocht, en gezien wie en hoe er aan onze collectie wordt gewerkt. Zo zijn we er zeker van dat alles is gemaakt in goede en verantwoorde omstandigheden.

 

En nu is het eindelijk zo ver, het materiaal ligt nu in de winkels en op de webshop! Het aanbod is overal identiek.

 

En dit is nog maar het prille begin, want we werken al hard aan nieuwe collectie’s en ontwerpen. Onze reis naar India is de start van een nieuw Zahia avontuur, de ontdekkingsreis gaat verder!

 

Maar eerst natuurlijk alle aandacht naar de prachtige stukken uit deze eerste collectie!

 

vergulde hanger indiase filigraan_2indiase filigraan linkje om zelf juwelen te maken

 

De prijzen gaan van €1,25 voor de kleinere linkjes en bedeltjes tot €10 voor de grotere stukken.

 

Hieronder zie je enkele foto’s die we namen tijdens onze reis. Elk stukje is beschilderd of versierd met fijn stukwerk, spiegeltjes of halfedelstenen.

Prachtige motieven die de inspiratie vormden voor onze nieuwe collectie.

 

architectuur motieven india3 architectuur motieven india architectuur motieven india2 architectuur motieven india4

architectuur motieven india5 architectuur motieven india6 architectuur motieven india8 architectuur motieven india7 

architectuur motieven india9 architectuur motieven india10 architectuur motieven india11 architectuur motieven india12

 

Deze delicate filigraan linkjes zijn wel volledig in sterling zilver gemaakt. (€5/stuk)

 

zilveren oorringen met filigraan linkje en halfedelsteen

 

En nog meer prachtige stukken in verzilverd en verguld metaal. We hebben van bijna elk stuk zowel een verzilverde als een vergulde versie.

 

ronde link met reliëf om zelf juwelen te maken2ronde hanger gestreept om zelf juwelen te makenetnische bohemian oorringen linkjes om zelf juwelen te maken, handgemaakt in indiahangers in goud en zilver om zelf juwelen te maken, handgemaakt in India3ethnische hangers in goud en zilver om zelf juwelen te maken, handgemaakt in Indiahangers in goud en zilver om zelf juwelen te maken, handgemaakt in India4

 

Sofie ontwierp al een hele reeks oorringen met de nieuwe stukken!

 

handgemaakte oorringen met lapis lazuli en goudkleurige filigraan uit India 3hangers in goud en zilver om zelf juwelen te maken, handgemaakt in India2Bronde hanger gestreept om zelf juwelen te maken 7handgemaakte oorringen met lapis lazuli en goudkleurige filigraan uit India 4hanger pijl india verguld

 

Deze stukken lieten we speciaal maken met oogjes aan beide kanten. (€3,80/stuk)

Zo heb je voldoende mogelijkheden om er extra kralen of bedels aan te hangen.

 

handgemaakte oorringen met lapis lazuli en goudkleurige filigraan uit Indiavergulde hanger indiase filigraan_4vergulde hanger met vogel en plant indiaas handwerk_3ronde link met reliëf om zelf juwelen te maken5ronde hanger gestreept om zelf juwelen te maken6

 

En dan nog iets heel bijzonders, ghungroo! Dit zijn metalen belletjes die zijn samengeknoopt met touw. In India wordt ghungroo traditioneel als enkelbandje gedragen door klassieke dansers. Het gerinkel van de belletjes accentueert het ritme en de complexe voetbewegingen van de dans. Je kan het beschouwen als een muziekinstrument. Het aantal belletjes, of ghungru, dat gedragen wordt kan gaan van slechts 50 tot meer dan 200, afhankelijk van de expertise van de danser.

Dit zijn enkele voorbeelden van hoe ghungroo traditioneel wordt gedragen.

 

8175349210_bb1242d9af_z tumblr_mcpz59iYES1rio3vdo1_500

 

Wij lieten een draagbare versie maken met fijne metalen belletjes (die voor de handigheid geen geluid maken). Er zijn 3 verschillende kleuren waar je uit kan kiezen.

Met dit zonnige zomerweer ideaal om te dragen als enkelbandjes of armbandjes, maar je kan het ook verwerken in een halssnoer.

 

bedeltjes ketting om zelf juwelen te makenghungroo ketting met belletjes om zelf juwelen te makenGevlochten snoeren met Venetiaanse conterie

13 April 17 11:56 AM

 

Nu in de winkels, een collectie prachtige gevlochten snoertjes met echte Venetiaanse conterie! Unieke stukken om de mooiste armbanden en halssnoeren met te maken.

 

gouden en groene snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

En dan nu een beetje geschiedenis, want er valt veel te vertellen over deze kleine kraaltjes, ook wel seeds beads of conterie genoemd.

 

Ze worden gemaakt door een luchtbel te blazen in gesmolten glas en dat uit te rekken tot een lange, holle tube. Het rekken van het glas kon gedaan worden door één persoon, maar werd vaak gedaan door 2 mannen die ieder een uiteinde vastnamen en snel, maar gelijkmatig tientallen meters uit elkaar gingen staan en zo één lange, dunne glasstaaf maakten.

 

De glasstaaf werd versneden in kleine stukjes, die dan in een trommel gepolijst werden om de scherpe randen af te vijlen. Nadien werden de kraaltjes opnieuw verhit om ze mooi glad te maken. 

 

In enorme houten kisten werden de kraaltjes verscheept naar Venetië waar ze, om ze te kunnen verkopen, moesten worden geregen op katoenen draad. Een geduldwerkje dat werd gedaan door vrouwen, de impiraresse. Aan elke draad zat een naald van zo’n 19 cm waarmee ze wel 40 à 60 draden tegelijkertijd regen. De vrouwen werkten vaak van thuis uit of als het mooi weer was, buiten op de pleintjes. 

 

Er zijn veel vintage foto’s te vinden van deze groepjes vrouwen aan het werk. 

 

 

Ook dit (onafgewerkte) schilderij, The Bead Stringers of Venice van John Singer Sargent geeft het tafereel sfeervol weer.

De productie van conterie in Venetië bereikte zijn hoogtepunt begin 1900 en is vandaag zo goed als volledig uitgedoofd. De Venetiaanse conterie die we nu nog kunnen vinden is dus bijna altijd vintage materiaal.

 

De snoertjes die we jullie nu aanbieden zijn gemaakt door strengen conterie in elkaar te vlechten.

We hebben snoeren in verschillende lengtes en soorten vlechtwerk. De meeste snoertjes hebben nog geen slot. Je bent dus helemaal vrij om te kiezen hoe je ze verwerkt en welke sluiting je wilt gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele afgewerkte halssnoeren en armbanden die je meteen zo als juweel kan dragen!

 

Vintage snoeren rocailles murano glas blauw en groen armband_Zahia snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen maken 

snoeren vintage rocailles_seed beads_groen blauw goud_zahia kralen en juwelen

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen_2 Vintage snoeren rocailles murano glas pastel blauw halssnoer_Zahiasnoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

De prijzen variëren afhankelijk van de lengte van het snoer, en gaan van €15  tot €30 per stuk.

Hou ook zeker onze Facebook pagina en instagram in de gaten, daar posten we de komende dagen inspirerende ontwerpen van Valerie!

 

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud2 

amber snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4 snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud3

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud 

 

Lila

snoeren vintage rocailles_seed beads_lila_zahia kralen en juwelen

paars vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_2 lila paarse snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

Rood en zilver

snoeren vintage rocailles_seed beads_rood zilver_zahia kralen en juwelen2

 

Verschillende blauw en grijs-tinten

blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen5 blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen6blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4

 

Voor bruidjes zitten er ook prachtige stukken bij in parelmoer en witte tinten om romantische juwelen met te maken!

bruidsjuweel parelmoer vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

parelmoer vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_5

 

En zwarte snoertjes

zwart vintage rocailles_seed beads_zahia kralen zwart snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4Nieuw : authentiek Murano glas met een etnische look

05 April 17 11:55 AM

Telkens we in het vintage lot duiken, blijven er vondsten bovenkomen. Het lijkt wel een onuitputtelijke schatkist vol verrassingen, waar we elke keer weer iets nieuws in ontdekken.

 

Zo vonden we deze magnifieke kralen met een Afrikaanse uitstraling!

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_9

Het zijn authentieke, handgemaakte kralen van Murano glas met een prachtige matte patina. Bijzonder mooie stukken die zich heel goed lenen voor het maken van speelse en etnisch geïnspireerde ontwerpen.

 

Het is een kleine, maar zeer mooie collectie!

Hou er dus rekening mee dat het een beperkte stock is. We hebben geprobeerd het materiaal zo gelijk mogelijk te verdelen over de winkels, maar het aanbod kan wat verschillen.

 

Oorringen met vintage kralen Muranoglas_ethnisch Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_10Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_8

 

Er zijn kralen met verschillende streepjesmotieven en kleurencombinaties: €4 per stuk.

En snoeren witte kraaltjes met donkerbruin streepje (€12/snoer), deze vind je ook terug op de webshop.

 

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_5 Halssnoer met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_3Halssnoer met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_6

Halssnoer met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_2 Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_13 

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_14 Halssnoer met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_5

 

Kleine gestreepte buisjes (€0,75/stuk). Deze kan je ook terugvinden op de webshop.

 

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_19 

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_2 Oorringen met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_4

 

Donkergroene kralen met een floraal motief (€2,50/stuk)

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_6

Kobaltblauwe en roodbruine kralen met witte lijnen (€2,50/stuk)

 

Vintage kralen Muranoglas_ethnisch_1

Oorringen met vintage kralen Muranoglas_ethnisch_3

 

Deze kralen liggen nu in onze winkels. Het is een beperkte maar zeer mooie collectie, dus wees er snel bij!De lentecollectie halfedelstenen: nu in de winkels!

15 February 17 04:19 PM

In het kleurenpalet van de lente en zomer zien we veel ijzige pasteltinten (zacht blauw, roze en taupe), of net heel sterk en intens groen, blauw of roze. Een fris palet dat veel mogelijkheden biedt, en waar voor ieder type wel iets tussen zit!

 

Kijk verder mee en begin al te dromen van de lente!

DSCF5439B

Fris licht blauwe celestine (€2/stuk), amazoniet (€0,60 - €4,50/stuk) en aquamarijn (€1,25/stuk)

Een heldere kleur die zin doet krijgen in zomer!

 

celestineDSCF8035

DSCF5457CIMG_1759

 

Een prachtige accentkraal deze jasper!

DSCF8046

 

De zachte roze tinten van opaal (€2 - €6/stuk) en rozenkwarts (€2,50/stuk), en het fascinerende kleurenspel van Mother of Pearl zijn prachtige kleuren voor de lente!

 

IMG_0021IMG_0008

DSCF8018C

DSCF8029IMG_1634B 

 

We zien veel ijzige grijs- en blauwtinten in het palet van de lente en zomer.

Deze labradoriet past met z’n mooie metaalachtige kleurenspel perfect in het plaatje!

Er zijn kralen in verschillende vormen en groottes, ook ruwe stukken die je als accent kan gebruiken in een halssnoer. De prijzen gaan van €1,25 tot €7,50 per stuk.

 

IMG_1673

IMG_1690IMG_1661 

 

Lapis lazuli (de bolletjes zijn €0,25/stuk, de ruwere vormen €10 - €12,50/stuk)

 

DSCF80332IMG_0017

 

Pantone verkoos ‘greenery’, een warm groen,  tot kleur van het jaar 2017.

Wie dus mee wil zijn met de trends draag dit seizoen groen!

We hebben jasper, jadeiet en jade (€1,50 - €1 - €0,40/stuk)

 

DSCF8038IMG_0014

IMG_0005DSCF8043b.

 

Fijne snoertjes met facetgeslepen zirkoon. Deze steen wordt vanwege z'n prachtige glans en schitterende fonkeling vaak verward met diamant.

We hebben deze in verschillende kleuren.

IMG_0053 

 

Gedempte oud-roze en zalmtinten agaat en zonnesteen (€1,75 - €2,25)

 

DSCF8057bIMG_1852 

IMG_1574

IMG_1589IMG_1581

 

Bruinrode en oranje tinten jaspis, verschillende vormen en maten (€1,25 - €4,50/stuk)

 

IMG_1878DSCF8065b  

DSCF8064b

 

Opaal (€2,50/stuk) en aragoniet (€0,50 - €6/stuk) in warme oranje tinten, als de kleur van een ondergaande zomerzon.

Leuk weetje, de meeste opaal is meer dan 60 miljoen jaar oud en gaat terug tot de Krijttijd toen de dinosaurussen nog op aarde rondliepen!

 

 IMG_1882IMG_1847

DSCF8061

 

Valerie ging al aan de slag met de nieuwe stenen, en creëerde weer prachtige juwelen!

 

IMG_0091IMG_1725b

IMG_1720IMG_0090

IMG_0093

 

Ovalen schijfjes nacre (€2,75/stuk), ruwe stukken opaal (€4,50/stuk) en jasper (€6,50/stuk).

 

DSCF8056 IMG_1899 

DSCF8051

IMG_0081DSCF8053

 

Grijze agaat met een lila schijn (€2,75/stuk)en jasper (€13,50/stuk)

IMG_1696IMG_0066Grote Style Me Vintage SALE! Alles aan 60 procent korting en meer!

11 January 17 01:33 PM

Update: Op grote vraag van jullie gaat de SALE opnieuw door op zondag 5 en maandag 6 februari bij Zahia Antwerpen: hetzelfde materiaal, dezelfde deals! 

Zahia Antwerpen is extra open op zondag 5 februari van 12.00 tot 17.30u en op maandag van 10.30 – 18.00u.

Voor iedereen die er niet bij kon zijn in Gent of Mechelen, dit is je kans! : )

 

 

Vergeet de solden, wij doen aan mega sales! ; )

Om plaats te maken voor nieuw materiaal, houden we bij Zahia Gent en Zahia Mechelen een grote SALE van de ‘style-me-vintage’ collectie!

Cabochons, ringen, oorhaakjes, hangers, ketting, prentjes, plakroosjes, bedeltjes … kan je scoren aan super lage outletprijzen!

We verkopen de volledige collectie aan –60% en meer!

 

Er is heel veel materiaal, en je kan fantastische deals doen!

style me vintage

We hebben de volledige ‘style-me-vintage’ collectie uit de winkels in Antwerpen, Leuven en de webshop verzameld in Gent. Ook Zahia Mechelen biedt haar vintage collectie aan dezelfde superprijzen aan.

Let op, de sale gaat dus niet door in de winkels in Antwerpen en Leuven.

 

De sale bij Zahia Gent start nu zondag 15 januari, en loopt elke dag door tot en met zaterdag 21 januari. De winkel in Gent is dus extra open op zondag 15/1 en maandag 16/1 van 10.30u tot 18u.

Bij Zahia Mechelen kan je terecht vanaf dinsdag 17/1 tot en met zaterdag 21/1.

 

In Gent zullen ook nog heel wat grabbelmanden klaarstaan! Snoeren met Tsjechisch en Boheems glas, losse (vintage) kralen,….

Zo kan je ineens alles verzamelen om meteen aan de slag te gaan met je juwelen!

IMG_0981

We hebben nog heel veel kastjes met de bijpassende transparante cabochons: zowel linkjes, bedeltjes als grotere hangers, oorhangers (ook clipsen!), haarspeldjes, broches en ringen!

 

Met deze ‘Style-me-vintage’ collectie maak je eenvoudig een volledige set juwelen die perfect bij elkaar passen!

Er zijn kastjes in brons-, oud koper of zilverkleurig.

 

vintage kastjes_vierkantvintage kastjes2_vierkant

IMG_1104prentje-lief[5]

style me vintage86a15b874beccecf8bf7a8f2bb41241c5

prentje-frida_1ringbasis-001

vintage ringstyle me vintage2-vierkant

style me vintage3

style me vintage5_vierkanttransparante cabochons_vierkant

transparante cabochons2-vierkantstyle me vintage7

1686style me vintage4_vierkant

hangerbasisbroche

Om in de hangers te kleven: mooie vintage geïnspireerde illustraties en patronen, op maat gedrukt van de cabochons.

Er zijn afbeeldingen van vogeltjes, vlinders, bloemen, poezen, pin-ups, Frida Kahlo, oude landkaarten, letters,…

 

vintage prentjes2-vierkantvintage prentjes3-vierkant 

vintage prentjes5

vintage prentjes6-vierkantvintage prentjes-vierkant  

Ook de bijpassende ketting doen we in de sale!

Er is een groot assortiment metalen kettingen, ook de populaire lavabo-ketting in brons en zilverkleurig metaal (met calotjes en sluitstukjes) zit er bij!

 

vintage ketting3_vierkant

vintage ketting2 

vintage ketting4_vierkantvintage ketting_vierkant 

 

Roosjes en bloemetjes om te kleven!

 

link-oud-goudIMG_7812

 

Om je sieraden af te werken, ook nog heel wat bedeltjes en linkjes!

 

style me vintage6-vierkantbloemetje-koraal_3

vintage bedel libelle 

strik-linkvintage bedel strikjes-vierkant

vintage bedel vogeltjes-vierkant2128

 

De sale start nu zondag 15/1 bij Zahia Gent en loopt elke dag door tot en met zaterdag 21/1.  De winkel in Gent is dus éxtra open op zondag en maandag!

Bij Zahia Mechelen kan je terecht vanaf dinsdag 17/1 tot en met zaterdag 21/1.

 

Kom zeker langs, want je kan fantastische deals doen! De volledige ‘Style-me-vintage’ collectie wordt verkocht met kortingen van –60% en meer!

 

Tot dan!

 

PS: Ben je geïnteresseerd om grote hoeveelheden aan te kopen? Vraag dan gerust naar een éxtra goede prijs! Echt alles moet weg!De feestelijke eindejaarscollectie

07 December 16 05:38 PM

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het hoog tijd om jullie onze nieuwe feestcollectie voor te stellen!

 

En wat voor één! We stelden een prachtig assortiment samen met unieke kralen en cabochons van Murano glas.

Elk stuk is handgemaakt in Venetië, het zijn dus authentieke stukken die je nergens anders vindt.

 

Kijk verder mee en laat je inspireren, want hier maak je de mooiste feestjuwelen mee!

 

DSCF2641 DSCF2651

 

Ellipsvormige kralen met een sierlijk motief in aventurijn, verschillende kleuren (€4,50/stuk)

 

DSCF2731 

DSCF26042 DSCF2753_gespiegeld

 

Halve maantjes (€5/stuk), verschillende kleuren met aventurijn.

 

Aventurijn is een glaspasta met hele kleine koperen schilfertjes, die ontwikkeld werd in Venetië in de 17e eeuw. Omdat de koperdeeltjes smelten bij hoge temperaturen kan de pasta niet in heet glas verwerkt worden, maar moet men wachten tot het lauw is. Een heel delicaat proces dat veel ervaring vraagt van de perlere of kralenmaaksters.

 

DSCF2780 

DSCF2787 DSCF2870

 

Organische, onregelmatige vormen (€8/stuk)

 

DSCF2928 DSCF2920

DSCF2915

DSCF2993 DSCF2927

 

Speelse vormen in wat fellere kleurtjes, met goud- en zilverfolie (€2,50 - €7/stuk)

Sommigen zien er een stoplicht in, anderen dan weer snoepjes of ogen… ze spreken zeker tot de verbeelding!

 

DSCF2827 DSCF2716 

DSCF2684

DSCF2707 DSCF2903 

 

Valerie liet zich inspireren door deze nieuwe collectie en maakte er dit halssnoer mee.

Ze verwerkte de kralen van Murano glas samen met halfedelstenen en cabochons tot dit uniek stuk!

 

DSCF2437

 

Naast kralen hebben we ook een prachtige selectie cabochons.

Je kan ze kleven op een ring, hanger, oorstekers… er zijn tal van mogelijkheden om ze te verwerken tot het perfecte accessoire voor tijdens de feestdagen!

 

DSCF2343 DSCF23182 

DSCF2316

DSCF2311 DSCF2349

 

Ronde hangers. Sommige hebben al een gaatje, andere kan je gebruiken om te kleven.

De basis is een platte ronde schijf van transparant glas, met een tekening in verschillende kleuren en bladgoud. (€10/stuk)

 

DSCF2950 IMG_0343

DSCF2952

 

Deze nieuwe collectie ligt nu in alle winkels, klaar om verwerkt te worden in jullie creatieve ontwerpen!

Er staat ook een selectie online op de webshop.

 

PS: In december zijn onze winkels enkele dagen extra open!  Zo kan je gezellig komen shoppen voor je feestjuwelen en cadeautjes wanneer het jou past.

Een overzicht van alle extra openingsuren vind je hier.

 

Fijne feestdagen!