Ercole Moretti

E
Ercole Moretti
Ercole Moretti & F.lli is het oudste nog bestaande kralenbedrijf op Murano. Zahia heeft een groot lot van de oude stock van Moretti kunnen kopen.

Ercole Moretti stichtte in 1911 het glasbedrijf Ercole Moretti e F.lli. Het is het oudste nog bestaande kralenbedrijf van Murano. Ze waren gespecialiseerd in chevrons en millefiori.

 Het bedrijf kende zijn belangrijkste bloeiperiode in de na-oorlogse periode van 1945 tot 1960. Op een bepaald moment werkten er niet minder dan 60 arbeidsters. Jawel, arbeidsters: de familie Moretti recruteerde bewust alleen vrouwen omdat ze ervan uitgingen dat die niet zo ambitieus waren en geen bedrijfsgeheimen zouden stelen. Het is een voorbeeld van de typische gesloten mentaliteit op Murano. Vandaag zijn op de familieleden na alle werknemers bij Moretti nog steeds vrouwen.

Ercole Moretti is een naam als een klok voor wie geïnteresseerd is in oude glaskralen. Niet te verwarren met Effetre Moretti, die gespecialiseerd is in het trekken van canne, de glazen staven die kralenmakers gebruiken om gewonden glaskralen te maken (zie ook getrokken glas, lampbeads, lampwork). De twee zijn buren op Murano, maar ze zijn geen familie van elkaar.

Het is Ercole Moretti die in de jaren 40 een toepassing uitgevonden heeft waardoor niet alleen millefiore-kralen maar ook cabochons, hangers, oorringen, knopen en recenter schotels in millefiori-techniek gemaakt konden worden.

Technisch zijn ze bij Moretti heel sterk: één van hun specialiteiten is bijvoorbeeld het satineren van glas. Glazen kralen kun je op twee manieren satineren. De eerste manier is door ze in een zuurbad te dompelen. Het is de goedkoopste manier maar het grote nadeel is dat al dat zuur dan in de lagune terechtkomt. Een tweede mogelijkheid is de oudste manier: een zandbad. Door het schuren van de zandkorrels op het glas wordt het glas mat. Grappig fait divers: ik ken een Venetiaan die de zandkorreltjes die achterblijven in de kralen die hij laat satineren bij Moretti, zorgvuldig bijhoudt met de bedoeling de samenstelling van het geheime zandmengsel te achterhalen…

Zo zijn we trouwens bij Moretti terechtgekomen: we vonden niemand die onze tubi of lenti kon satineren zonder breuk!

Zahia kon een groot gedeelte van de oude stock van Moretti opkopen!

Zahia webshop

Nieuwsbrief

Uitschrijven

Schrijf hier in als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten. En op uw verjaardag krijgt u van ons een kortingsbon van 10% toegestuurd!