Blog

Drie dagen Marokko, of was het India?

26 March 07 09:39 PM

We zijn net terug van een driedaagse aankoopreis naar Marokko, en het wordt een beetje een cliché, maar deze keer vraag ik mij serieus af of ik nog terug zal gaan: 90% van wat aangeboden wordt aan juwelen en materiaal om juwelen te maken komt niet meer uit Marokko maar uit het Verre Oosten.

Voor de eerste keer was het ook onmogelijk om nog oud zilver aan te kopen. De zilverprijzen zijn zo fel gestegen dat mijn Marokkaanse partners niet meer kunnen volgen en verkiezen af te wachten hoe de markt zal evolueren. In afwachting investeren ze in halfedelstenen (uit India en China...) of kopen ze helemaal niet meer aan. Eén van mijn belangrijkste handelaars investeert zelfs helemaal niet meer in zilver of edelstenen maar is overgeschakeld op vastgoed, wellicht geen slechte keus als je ziet hoe Marrakech volledigd ingepalmd wordt door buitenlanders.

Dat de zilverprijs fel is gestegen is een feit. Op deze link Evolutie zilverprijs  krijg je een idee... Bij elke levering moeten we de prijs van onze slotjes, haakjes... aanpassen. En ook de prijzen van de andere metalen stijgen als een gevolg van de stijgende vraag op de wereldmarkt, dit heeft te maken met de sterke industriële groei van grootmachten als China en India.

Jammer genoeg lagen de winkels van onze contactpersonen er dus nog ongeveer bij zoals we ze zes maanden geleden achtergelaten hadden. Gelukkig was mijn bestelling nog doorgegaan: prachtige zilveren bollen in verschillende maten, veel vergulde kralen en kraaltjes, ik heb ook veel van onze favoriete slotjes en findings ter plaatse laten vergulden. We vonden ook nog oude resine-kralen uit Ethiopië, amber, oude agaat, een aantal koranplanken, mooie Afghaanse zilveren kralen, met vergulde versieringen, een hele mooie oude koran, mooie kalligrafie, negentiende- eeuws... Alles wordt nagestuurd met het vliegtuig, ik geef een seintje als het in de winkels ligt.

PS Gelezen in Marokko: A Year in Marrakech van Peter Mayne, voor het eerst gepubliceerd in 1953. Op pagina 119 schrijft hij (over een kennis die een handel wil beginnen in Marokkaans antiek): " ... some good examples of Berber Pottery that is becoming increasingly difficult to find...". Toen al!


comments powered by Disqus