Blog

Venetie: een onvermoede schatkamer...

13 February 08 11:34 AM

We moesten er eens uit. Een city-trip naar Venetie leek ideaal: niet te ver, misschien wel mooi weer, en wie weet zouden we nog oude Venetiaanse glaskralen vinden...

Wat ik niet had verwacht is deze schat aan etnisch antiek uit Ethiopie. Ethiopie was een korte tijd een kolonie van Italie. Via via kwamen we in contact met de zoon van een oud-koloniaal die nog "een paar spullen" staan had in een opslagruimte langs een van de vele kanalen in Venetie. Het is drie, vier jaar geleden dat ik nog zo'n ontdekking gedaan heb, het leek wel de Heilige Graal. Werkelijk te veel om op te noemen en allemaal authentiek, oud en goed: drie grote koptische kruisen (ongeveer 50 cm hoog schat ik), verschillende manuscripten (koptische bijbels op perkament, stokoud, ook een koran), een vijftiental (!!!) ivoren armbanden, zilveren trouwringen, stoeltjes met een prachtige patine, schaaltjes, kommetjes, manden. Ook objecten en textiel uit andere streken van Afrika: een Kente doek van de Ashanti, helemaal in de kleuren van deze zomer, - dat wordt een prachtige etalage! - een tie and dye ceremoniele rok in bast - moet de herkomst nog opzoeken - stenen armbanden uit Mali, een dogon halssnoer van meer dan 1000 jaar oud met een onvoorstelbare patine, echt een museumstuk, verschillende hangers en amuletten, een hoofdtooi, polsmessen, schelpen kralen van de Naga, tanden van Afrikaanse evers, koperen amuletjes oud en nieuw, oud zilver, en natuurlijk oude glaskralen. We vonden een snoer van meer dan 1000 jaar oud, zogenaamde Nila, maar veel groter dan ik ooit had gezien in een prachtig turkoois. Ook een lot oude halssnoeren uit India, oud, dat wil zeggen zo'n 50 jaar, gemaakt van kleine oude Venetiaanse glakraaltjes die nog veel ouder zijn. De kralen hebben prachtige gedempte kleuren, zeer draagbaar, perfect voor de etnische look van deze zomer, echt een uniek lot.

Zodra de spullen er zijn zet ik foto's op het net. Dat zal wellicht begin volgende week zijn, we zagen de dozen vertrekken in een bootje richting luchthaven...

Jullie krijgen ook een blog over de meest interessante juwelen- en kralenwinkels in Venetie en ook eentje over eten en drinken. Venetie heeft de reputatie duur te zijn maar dat valt eigenlijk best mee. Deze blogs mogen jullie zaterdag verwachten.  


comments powered by Disqus