Blog

Hoe je te lanceren als juweelontwerper - deel 2

07 September 08 09:49 PM

Zoals beloofd is hier het tweede deel van de tips voor het organiseren van een jewelry home party.

De uitnodiging: hier begint het mee

Ongeveer de helft van de mensen die uitgenodigd worden voor een home party, komt ook echt. Als je mikt op tien gasten of meer, moet je gastvrouw dus minstens twintig mensen uitnodigen.

Wat wil je bereiken met je uitnodiging:

Je wil potentiële klanten enthousiast maken om juwelen te bekijken en te passen en te kopen bij iemand thuis
je wil ze aanmoedingen hun vriendinnen en moeder mee te brengen,
de gasten moeten weten waar de party is, op welke dag en hoe laat
en ze moeten meteen al jouw gegevens meekrijgen voor als ze je later nog willen contacteren voor een nabestelling of omdat ze ook een home party willen organiseren

Schrijf de uitnodiging in naam van je gastvrouw, alsof zij zich richt tot haar vriendinnen.

Vraag om te laten weten of ze aanwezig zullen zijn en vermeld het telefoonnummer van je gastvrouw. Wees enthousiast en stel de party voor als een leuke avond onder vriendinnen én een uniek shopping event!

Vermeld zeker dat je sieraden handgemaakt zijn door jou. Een uitnodiging met foto's van je unieke sieraden ziet er professioneel uit en zal zeker meer mensen aantrekken dan alleen maar tekst! Juwelen fotograferen is niet eenvoudig maar hier is een eenvoudige tip die ik zelf altijd voor ogen houd: licht op donker, donker op licht!

Moedig de klanten aan vriendinnen en familie mee te brengen: hoe meer volk hoe beter! De vermelding "Cadeautje voor wie iemand meebrengt" heeft gegarandeerd succes en is bovendien helemaal niet duur: een paar eenvoudige oorringen (één kraaltje aan een metalen haakje) hoeft jou niet meer dan 2€ per paar te kosten! Let op: het cadeautje mag dan wel goedkoop zijn voor jou maar het mag er niet goedkoop uitzien! Benadruk ook hier weer dat de oorringen handgemaakt zijn met echte halfedelsteentjes bv.

Vraag aan je gastvrouw een lijst met namen, adressen en telefoonnummers en verstuur de uitnodigingen zo'n twee weken op voorhand. Bezorg je gastvrouw ook een stapeltje extra uitnodigingen om uit te delen aan de schoolpoort, aan de juffen, aan andere mama's in de muziek- of balletschool ... 

En de belangrijkste tip van allemaal voor een grote opkomst: vraag aan de gastvrouw dat ze iedereen (ook wie bevestigd heeft) opbelt de dag vóór de party. Veel mensen beslissen pas op het laatste moment, anderen waren misschien de datum uit het oog verloren. 

Timing

Wanneer is een goed moment om een home party te plannen? Uiteraard voor de feestdagen. Ik zou zeggen: begin december is ideaal. Ook een goed moment: een tiental dagen voor moederdag. Wanneer is het géén goed moment: de zomervakantie (eigenlijk alle schoolvakanties), de maanden september en januari, de examenperiodes (mama's willen bij de kinderen zijn), de eerste week van de koopjes.

Je stand opbouwen voor een home jewelry party

Het is belangrijk dat je stand volledig klaar is voor de home party begint. Zorg dat je weet hoeveel tijd je nodig hebt om je stand op te bouwen en bouw een kwartiertje marge in. Is het je eerste home party, bouw je stand dan eerst thuis eens op, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt en wat de mooiste schikking is.

Als je thuis je spullen inpakt, denk dan aan de volgorde waarin je alles nodig hebt. Klinkt misschien stom maar is mij al overkomen: stop het tafellaken voor je stand niet onderaan in de doos maar leg het bovenop, want met dat tafellaken zul je beginnen. Je wilt je gastvrouw ook niet langer lastigvallen dan nodig. Een goede voorbereiding is dus belangrijk. Maak een checklist van alles (en ik bedoel alles: ook balpennen, notitieboekjes, plakband... ) wat je nodig hebt en bewaar die op je computer. Vergeet de checklist niet te updaten na iedere home party!

Check vooraf met je gastvrouw of ze een grote tafel heeft die ze vrij kan maken en of je zelf nog een tafel mee moet brengen. Vraag hoe groot de tafel is, of ze uitgetrokken kan worden, zodat je hier rekening mee kan houden (voor de grootte van je tafellakens en je opstelling). Hou je ondergrond sober zodat alle aandacht naar de sieraden gaat!

Heel belangrijk: zorg dat je voldoende spiegels hebt. Het leuke aan een jewelry home party is alles kunnen passen samen met vriendinnen en commentaar geven op elkaar! Een handspiegel is niet zo praktisch, omdat je dan niet even snel iets kan voorhouden. Het best is een spiegel die rechtop staat, bv. op een schildersezel, en waarbij de klant beide handen vrij heeft. Ik gebruik spiegels van bij Leenbakker die ik op een eenvoudige schildersezel zet (De Gouden Pluim, Vrijdagsmarkt, Gent)

Verlichting op een home party

Voldoende licht is cruciaal voor een goede verkoop. Helaas is de gemiddelde huiskamerverlichting meestal onvoldoende om je juwelen tot hun recht te laten komen.

Is de home party bij je thuis, sleur dan zoveel mogelijk verlichting naar de kamer waar je de home party houdt.

Laat anders de gastvrouw in elk geval weten dat je een goed verlichte kamer nodig hebt en breng zelf nog extra verlichting mee. Ik heb een looplamp laten maken met daglicht met een extra lang snoer (Verlichting Rosseau, Dampoortstraat Gent).

Het maximum uit de verkoop halen, enkele tips:

Draag zelf je eigen sieraden en vraag aan de gastvrouw dat ze jouw creaties draagt. Draag kleding zonder motieven zodat alle aandacht naar de sieraden gaat!

Maak een bordje "Vergeet de babysit niet" en zet hierbij een aantal juweeltjes die minder dan 15 € kosten: eenvoudige oorringen, armbandjes... in funky trendy kleurtjes.

Geef een bonus: bij een aankoop van bv. meer dan 100 € kan je een aankoopbon geven van 10% geldig gedurende één maand. Zorg dat dit aanbod duidelijk zichtbaar is voor iedereen! 

Zorg dat je bij elk halssnoer of bij elke armband bijpassende oorringen hebt. Heb je (nog) geen bijpassende oorringen, bied dan zeker aan ze te maken voor je klant en op te sturen na de verkoop.

Zorg voor een aantal goedkope oorringen van rond de 10 €: één kraaltje aan een haakje in leuke trendy kleurtjes.

Wil je dat de gasten ook cadeautjes kopen voor vriendinnen, babysits, moeders,... dan moet je ook cadeauverpakking hebben. Cadeauverpakking hoeft zeker niet duur te zijn. Bij Retif en Ava vind je een grote keuze aan mooie zakjes, aangepast aan het seizoen. Voor grotere sieraden kan je de kleinste taartdoos nemen (Ava) waar je zijdepapier in legt.

Gerda van Atelier Plano heeft een passie voor papier en mailde me de volgende tips voor je verpakking: eenvoud voor alles, werk met lagen, vergeet niet dat de verpakking bijna net zo belangrijk is als het product, creëer een huisstijl en investeer tijd in je verpakkingen en ten slotte: gebruik materialen die niet meteen voor de hand liggen, zoals stofjes bv. Als het maar duurzaam is en geen prul die je meteen in de vuilnisbak kiepert. Dan wordt de verpakking iets dat je juweel opwaardeert!

Verkoop cadeaubons voor je sieraden.

Hou bij het opbouwen van je collectie rekening met het seizoen: naar de winter toe willen klanten toch nog graag donkere kleuren, voor de feestdagen blijft zwart een topper. In de zomer dragen mensen graag zandkleuren, wit, parelmoer, hout... De modekleuren voor dit seizoen vind je hier.

Hoe je gastvrouw te belonen 

Er zijn verschillende formules maar courant is dat de gastvrouw een sieraad mag uitkiezen ter waarde van een percentage van de verkoop, bv. 10%. Laat de gastvrouw het sieraad uitkiezen vóór de verkoop zodat het zeker niet verkocht wordt.

Je kan daarnaast ook een bonus geven als een bepaalde omzet bereikt is.

Voorbeeld:

Bonus bij omzet van 300 €: bijpassende oorringen

Bonus bij omzet van 500 €: bijpassende armband

Doe op voorhand zeker een simulatie, waarbij je rekening houdt met de kostprijs van je sieraden om er zeker van te zijn dat je nog voldoende winst maakt! Je kan ook een marge inbouwen: er moet bij voorbeeld om minstens 100 € verkocht zijn, of nog, minstens twee gasten moeten een sieraad gekocht hebben, zodat je bij een tegenvallende verkoop geen verlies maakt.

Organiseert een gastvrouw een home party voor de tweede maal, denk dan nog aan een extra cadeautje of aan een hogere marge op de verkoop.

Hoewel veel mensen gecharmeerd zijn door het idee dat ze een gratis sieraad krijgen, aarzelen ze toch vaak om de stap te zetten en een home party te organiseren. Wat houdt hen tegen:

- ze zijn bang dat het een heleboel werk met zich meebrengt

- ze denken dat ze uitgebreid eten en drinken moeten aanbieden

Speel daarop in en verzeker ze dat jij het merendeel van het werk op jou neemt (uitnodigingen, tafel klaarzetten, opruimen achteraf) en dat koffie en een koekje of een glas wijn voldoende is!

Maak een foldertje waarin je het principe van een jewelry home party uiteenzet en geef uitleg bij de formules en de voorwaarden die je aanbiedt. Zorg ervoor dat elke gast bij het binnenkomen onmiddellijk je folder krijgt. Je kan ook vermelden dat iedereen die diezelfde avond een party boekt, een extra cadeaubon krijgt ter waarde van 10€, in te ruilen op de dag van de party (en niet op de avond van de boeking: als de party dan toch niet doorgaat, vervalt de cadeaubon.) 

Je kan ook nog een extraatje aanbieden voor iedereen die een party wil organiseren in de maand december: de topmaand voor de verkoop!

Vermeld in je folder ook de mogelijkheid om een jewelry party te organiseren samen met een vriendin, waarbij elk zijn gasten uitnodigt en een percentage krijgt op de aankopen door de gasten die zij uitgenodigd heeft. Zo haal je mensen over de streep die bang zijn dat ze niet genoeg plaats hebben voor een party. Of, ze kunnen hun vriendinnen bij jou thuis laten komen. Je ziet, er zijn verschillende mogelijkheden.

Zodra iemand bij jou een party geboekt heeft, stuur je onmiddellijk een bedankbriefje of -mailtje: niet alleen omdat dat goed overkomt maar omdat je zo meer betrokkenheid creëert en de kans groter maakt dat dat de party doorgaat en niet geannuleerd wordt.

Heel veel succes gewenst! Tips en opmerkingen zijn altijd welkom. Zoals beloofd komen later nog aan bod:

- Een blog bijhouden over je creaties

- Je sieraden verkopen op www.etsy.com

- Je sieraden verkopen via kledingzaken, schoonheidsspecialistes, cadeaushops...

Met dank aan Sandra Vandenbroucke van www.zsazsazsu.be.


comments powered by Disqus