Blog

Glaskralen uit Afrika en Azië en twee heel bijzondere cadeautjes!

28 May 10 10:57 AM

Dit zijn kralen van gerecycleerd glas. Ze komen uit West-Afrika, vooral uit Ghana. Meer technische uitleg en foto’s van hoe ze gemaakt worden, vindt u op de blog van Veerle Maes.

Interessant is dat deze kralen grote gaatjes hebben en je kunt ze dus makkelijk verwerken in etnische projecten met leer of touw.

De perfect ronde kralen (vierde foto) komen uit Indonesië. Ze zijn ook gemaakt van recuperatieglas. Ze hebben een matte poederige finish en lenen zich ook heel goed voor etnisch geïnspireerde halssnoeren of voor combinaties met oude kralen.

Prijzen van 1 tot 2 € per stuk.

IMG_0800 IMG_0802

IMG_0809 IMG_0840

Deze kralen komen uit India. Ik heb gekozen voor de topkleuren van dit moment: warm geel, oranjerood, diep blauw, fris groen, wit en bessentinten. Deze kralen worden verkocht per snoer: 20 € voor een snoer van 100 cm!

IMG_0813 IMG_0816

Op algemeen verzoek terug in de collectie: toearegkralen in koper en zilverkleurig metaal. Ze worden gemaakt in Mali. We hebben drie verschillende maten, twee verschillende vormen (biconisch en rond). Ze combineren uitstekend met de gerecycleerde glaskralen uit Ghana en Indonesië.

IMG_0807  IMG_0806

IMG_0808 IMG_0805

Grappig zijn deze ringen uit resine. Ze zijn er in het wit, ivoor, turkoois, rood en met tie and dye-motief. En de prijs: van 5 tot 7,5 €, ze vliegen de deur uit!

IMG_0830 IMG_0832

Deze kralen zitten al in de collectie sinds ik met kralen begonnen ben, zo’n 7 jaar geleden. Het zijn oude gegoten glaskralen, gemaakt rond 1880 voor de ruilhandel met Oost-Afrika (hoofdzakelijk Ethiopië en Kenya). Ik zoek vooral naar de diep rode en warm oranje variant. Het zijn echte klassiekers met een prachtige oude patine die je jarenlang met plezier blijft dragen. Kies voor koel of warm rood naargelang uw type, onze verkoopsters kunnen u hierbij helpen.

DSCN7980 zahia10

Dit is de nieuwe variant van de oude kralen van hierboven. Ze worden nog altijd in Bohemen gemaakt. We hebben ze nu in kobaltblauw, rood, groen, amber, amethist en kristal. Ze zijn even groot als de oude, ongeveer 35 mm. De nieuwe kosten 3 € per stuk, de oude (grootste maat) 9 €.

IMG_0841 IMG_0842

IMG_0843

De Bondo-kralen hebben we opnieuw in donkerblauw en trendy-geel. De vrouwen van de Bondo-stam in Oost-India dragen verschillende meterslange snoeren van antieke Venetiaanse glaskraaltjes, vaak in bundeltjes van 4 tot 8 snoeren, soms versierd met muntjes of metalen hangertjes.

Bondo 1 Bondo 2

De kleuren zijn prachtig, veel gedempte tinten: terracotta, donkerblauw, geel... Je kan de snoeren zo dragen of de kralen gebruiken voor je eigen projecten. We verkopen de snoeren per gewicht: 0,40 € per gram.

IMG_0804

Authentiek, zeer draagbaar en niet duur!

Alles nu verkrijgbaar in de vijf winkels.

De cadeautjes dan: ooit heb ik deze twee bijzondere hebbedingen gekocht. Het zijn hangers in sterling zilver waarin een stukje romeins glas gevat zit uit Palestina, zo’n tweeduizend jaar oud! Het glas heeft een prachtige geïriseerde opgravinspatine, de afwerking is sterling zilver. Winkelwaarde: 60 € per stuk. Het hangertje links is ongeveer 22 mm bij 14 mm, het tussenstukje rechts is ongeveer 12 mm.

IMG_1243 IMG_1251

Stuur vandaag 28 mei een mailtje naar ingeborg@zahia.be en vertel me wat u ermee zou doen en naar welk stukje uw voorkeur uitgaat. Vermeld ook de winkel waar u het stukje zou willen komen halen. Misschien is dit heel bijzondere sieraad dan wel voor u…

Alleen de twee winnaars worden persoonlijk verwittigd, hun naam komt ook op de blog. Veel succes!

 Update op 29 mei. Dit zijn de winnaars van deze twee bijzondere cadeautjes: Isabelle Desmidt (winkel Gent) en Ellen Bosschaerts (winkel Lier). Dit is hun verhaal:

Dag Ingeborg,

Als ik het verhaal hoor van die twee cadeautjes gaat mijn lesgevershart kloppen. Ik weet niet of jullie een beroepsmisvormde vakidioot in overweging zullen nemen, maar ik probeer het toch maar even. Ik ben leerkracht godsdienst in het 3de, 4de, 5de, 6de en 7de middelbaar (aso + bso) en het is vaak heel moeilijk om de multiculturele samenleving uit de tijd van Christus concreet in beeld te brengen. Een hangertje met Romeins glas uit Palestina van zo’n 2000 jaar oud, dat is voor mij dan ook een gedroomd ‘hebbeding’! Ik zou dat hangertje (voorkeur voor het hangertje zelf dus) aandoen, meedoen, laten keuren, betasten, bewonderen. Het is mijn ‘roeping’ om leerlingen ‘spiritualiteit’ te laten ‘voelen’, ook in de vorm van cultuur. Dit hangertje zou dus (opnieuw) deel uitmaken van een groter verhaal…

Alvast heel erg bedankt voor het aanbieden van deze unieke stukjes!

Beste groet,

Isabelle Desmidt

Beste Ingeborg,
 
Moest ik het cadeautje winnen (en het is af te halen voor 5 juni), zou ik het graag verwerken in een armband om op mijn trouw 5 juni te dragen.
Door de blauwschakering zou ik iets blauw hebben, en doordat het erg oud is uiteraard ook iets oud (en daarbovenop ook iets uniek!)
Mijn voorkeur zou uitgaan naar het ronde tussenstuk en 'mijn' zahia winkel is gelegen in Lier.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Ellen Bosschaerts

 

 


comments powered by Disqus