Blog

Meer vintage Murano-glas (en cadeautjes!)

27 September 10 08:42 PM

Weer iets heel bijzonders!

IMG_2222 IMG_2208

Deze bloemetjes, dunne glazen schijfjes met een diameter van 10 tot 14 mm, werden in de jaren 1930-1935 gemaakt door Ercole Moretti, het oudste nog bestaande kralenbedrijf op Murano, dat zijn activiteit startte in 1911.

De bloemetjes werden gesneden van zogenaamde “canne”, getrokken staven die bestaan uit verschillende lagen glas in verschillende kleuren.

IMG_2077 IMG_2082

Bij Zahia Gent vindt u vintage stock van deze “canne” uit de jaren dertig, een must have als u zelf glaskralen maakt!

De bloemetjes zijn nog geen millimeter dik en het snijden van de canne was een uiterst delicate onderneming. Ercole Moretti gebruikte daar een marmerzaag voor en had een ingenieus procedé ontworpen – dat hij ook angstvallig geheim hield – waarmee hij de bloemetjes zo dun kon snijden dat ze in het licht heel transparant werden. Als je de bloemetjes naar het licht houdt, zie je ook hoe subtiel de kleurnuances zijn. Het zijn net mini-glasraampjes!

IMG_2225 IMG_2224

IMG_2223 IMG_2221

Waar waren die bloemetjes voor? Ze werden gebruikt om een soort stillevens van bloemen mee te maken, zeer jaren dertig! Met deze composities, die in de vooroorlogse periode “très en vogue” waren, namen de Moretti’s deel aan ettelijke beurzen in binnen- en buitenland en wonnen ze diverse prijzen.

IMG_2238 IMG_2239

De jaren dertig waren economisch een zwarte periode: na de beurscrash van 1929 en de boycot van Italië omwille van de inval in Abessinië, lag de Italiaanse export zo goed als stil. Ercole Moretti moest op zoek naar nieuwe afzetmarkten en die vonden ze met dit nieuwe product binnen Italië zelf.

Wat doen wij ermee? De bloemetjes van Venetiaans glas zijn ideaal om oorringen van te maken met stekertjes. Gewoon een stekertje door het gaatje en klaar! Voor de zekerheid kunt u de bloemetjes verlijmen met tweecomponentenlijm.  Nieuw en schitterend materiaal voor de mini-workshop Oorstekertjes.

vintage bloem 1 vintage bloem 2

Een andere toepassing: knoopjes! Sommige bloemetjes hebben geen gaatje. Je kunt er met tweecomponentenlijm een knoopoogje aan vastlijmen op de achterkant (ook bij ons te krijgen in verschillende uitvoeringen) en je hebt de prachtigste knoopjes: denk retrobloesjes, baby- en kinderkleding…

IMG_2381

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U bedenkt vast nog andere toepassingen, we zijn zeer benieuwd! Post een foto van uw creatie op Facebook en maak kans op een cadeaubon van 25€!

De bloemetjes zijn nu te koop in de vijf Zahia-winkels. De bloemetjes kosten 4,50 € per stuk. U krijgt een echtheidscertificaat. Het zijn absoluut unieke stukken, collector’s items, dit vindt u nergens anders! De bloemetjes staan ook in het naslagwerk over Ercole Moretti (te bestellen via www.bol.it), u kunt dit boek ook raadplegen in de winkels.

We geven vijf paar van deze unieke kunstwerkjes weg: stuur ons een mailtje en vertel ons wat u met deze bloemetjes zou doen. Stuur uw mailtje naar

gent@zahia.be, als u het cadeautje in Gent wil komen halen,

antwerpen@zahia.be als u het cadeautje in Antwerpen wil komen halen,

lier@zahia.be, als u het cadeautje in Lier wil komen halen,

hasselt@zahia.be, als u het cadeautje in Hasselt wil komen halen,

brugge@zahia.be, als u het cadeautje in Brugge wil komen halen.

Alleen de winnaars worden verwittigd, de namen van de winnaars komen ook op de website. Veel succes!

 

UPDATE 05/10/2010 15:30

Hier volgen de namen van de gelukkige winnaars:

- Anne Decuyper in Brugge

- Lily Deroose - Machielsen in Hasselt

- Marina Wallaert in Lier

-Brigitte Wuyts in Antwerpen

-Sofie Thoen in Gent

Proficiat!

 

 


comments powered by Disqus