Blog

Een gastworkshop met Veerle Maes: een choker ontwerpen met gehaakte en etnische kralen

01 January 11 07:08 PM

Ik ben heel blij dat ik jullie de gastworkshop mag voorstellen die Veerle Maes, textielkunstenares uit Gent, voor Zahia gaat geven: een choker ontwerpen met gehaakte en etnische kralen. Deze workshop duurt een volledige dag (2 maal 3 uur met een uur lunchpauze).

Veerle Maes 3Veerle Maes 4  

Een verzilverde of vergulde choker is de basis van het ontwerp. We beginnen met het uitzoeken van de kralen die ons aanspreken, in functie daarvan kiezen we de garens waarmee we willen werken. Het werk van Veerle is etnisch geïnspireerd, maar in principe kunt u weken met alle kralen die passen op een choker zoals het Murano-glas bijvoorbeeld.

Daarna haken we drie vormen waarmee we structuur in ons juweel kunnen aanbrengen:  we leren een ronde houten kraal overtrekken , een buisje haken en een schijfje haken. Hierbij komt ook het wisselen van kleur aan bod om streepjes te maken.

 veerle maes 11 veerle Maes 6

Dan komt het moment voor een voorontwerp: we schikken alle elementen en laten ons daarbij leiden door symmetrie , asymmetrie, gewichtsverdeling, kleurencombinaties… We maken tijd voor feedback tot iedereen blij is met haar eigen ontwerp. We vullen dan de ‘leemten’ aan met meer kralen en/of meer haakwerk. En u gaat naar huis met een afgewerkte choker!

Veerle heeft geen artistieke opleiding maar draadjes en stofjes zijn nooit ver uit de buurt geweest:

In de herfst van 2003 vond ik ‘mijn ding’ : juwelen haken. Het is toevallig tot stand gekomen: zijden cordonnet gekocht op de rommelmarkt en aan het haken geslagen....En het werd een passie!

Veerle Maes 14 Veerle Maes 5

Ik hou ervan om kleuren te combineren, om het beeld dat in mijn hoofd zit uit te werken... Draden en haaknaald op mijn vingertoppen voelen, dat maakt me telkens opnieuw blij. Veel plaats heb ik er niet voor nodig: een diepvriesdoosje is mijn atelier.

Veerle Maes 1 

Ik werk haast uitsluitend met zijden draden en haaknaald nummer één. Maar er zit evolutie in: ik combineer ook met kralen (vooral etnische), gebruik sporadisch ook linnen en papieren garen,... Ik blijf vol ideeën zitten.

 veerle maes 12 veerle maes 13

Sinds 2008 geef ik af en toe workshops (oa aan het MIAT, Gent). Het geeft mij voldoening aan andere creatievelingen impulsen te geven om zelf hedendaagse toepassingen te bedenken van deze oude handwerktechniek.

Ga zeker kijken naar de mooie website van Veerle, haar blog is geïllustreerd met prachtige foto’s van haar werk. Toevallig staat er ook een artikel over Veerle in het januari-nummer van Plus Magazine.

Moet je kunnen haken om deze workshop te volgen? Ja, maar opzetten en vasten haken is voldoende. We werken met haaknaaldnummer één, even thuis oefenen kan nuttig zijn. Zit de kennis echt ver, dan vindt u hier enkele tutorials:

Er zijn verschillende manieren op op te zetten, dit is de manier die Veerle gebruikt om de overtrokken kraal te beginnen:
http://www.youtube.com/watch?v=rYdvVmF4nS0&NR=1
een ketting haken:
http://www.youtube.com/watch?v=OtmOEzm_OXQ
en dit is een tutorial over het haken van een vaste:
http://www.youtube.com/watch?v=OqhaQQajt0U

Alle praktische informatie over deze eenmalige unieke gastworkshop vindt u hier.


comments powered by Disqus