Blog

Voor de liefhebber van etnische kralen: chevrons

22 November 11 02:21 PM

De chevron is één van de meest geliefde en gezochte kralen. Hij wordt gemaakt sinds de veertiende eeuw in Venetië en werd door Europese handelaars die naar Afrika en Azië gingen, gebruikt als ruilmiddel. Deze kraal genoot een heel hoog aanzien bij de plaatselijke bevolking: alleen stamhoofden mochten deze kraal dragen.

IMG_5609IMG_5610

De kralen die nu bij ons in de winkel liggen, zijn gemaakt door Ercole Moretti rond de jaren vijftig. Ze komen uit een opslagplaats op Murano en zijn dus nooit gebruikt. Vermoedelijk omdat er rond de jaren vijftig, met het einde van de kolonies, ook opeens minder vraag was naar dit type kraal.

Het zijn lange buisjes van 22 bij 6 mm. Ze zijn opgebouwd uit maar liefst 6 lagen glas. Nadat het glas afgekoeld was, werden de kralen manueel opgeschuurd om het typische patroon te verkrijgen. Tenslotte werden ze gepolijst. Ze kosten maar 3 € per stuk.

De chevrons (of rosetta in het Italiaans) waren het paradepaardje van Ercole Moretti. Ze zijn ook te bekijken in de tijdelijke tentoonstelling die momenteel loopt op Murano in het Museo del Vetro. Heel uitzonderlijk kunt u daar nu de privé-collectie van Ercole Moretti bewonderen, een echt buitenkansje. Plant u een trip naar Venetië, ga dan zeker kijken, u zal verschillende van de kralen herkennen! De tentoonstelling loopt nog tot 6 januari.

Op de foto’s: bezoek aan de tentoonstelling met de neven Moretti. Daarnaast: schatten in de opslagplaats!

IMG_5387IMG_5379


comments powered by Disqus