Blog

Gevlochten snoeren met Venetiaanse conterie

13 April 17 11:56 AM

 

Nu in de winkels, een collectie prachtige gevlochten snoertjes met echte Venetiaanse conterie! Unieke stukken om de mooiste armbanden en halssnoeren met te maken.

 

gouden en groene snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

En dan nu een beetje geschiedenis, want er valt veel te vertellen over deze kleine kraaltjes, ook wel seeds beads of conterie genoemd.

 

Ze worden gemaakt door een luchtbel te blazen in gesmolten glas en dat uit te rekken tot een lange, holle tube. Het rekken van het glas kon gedaan worden door één persoon, maar werd vaak gedaan door 2 mannen die ieder een uiteinde vastnamen en snel, maar gelijkmatig tientallen meters uit elkaar gingen staan en zo één lange, dunne glasstaaf maakten.

 

De glasstaaf werd versneden in kleine stukjes, die dan in een trommel gepolijst werden om de scherpe randen af te vijlen. Nadien werden de kraaltjes opnieuw verhit om ze mooi glad te maken. 

 

In enorme houten kisten werden de kraaltjes verscheept naar Venetië waar ze, om ze te kunnen verkopen, moesten worden geregen op katoenen draad. Een geduldwerkje dat werd gedaan door vrouwen, de impiraresse. Aan elke draad zat een naald van zo’n 19 cm waarmee ze wel 40 à 60 draden tegelijkertijd regen. De vrouwen werkten vaak van thuis uit of als het mooi weer was, buiten op de pleintjes. 

 

Er zijn veel vintage foto’s te vinden van deze groepjes vrouwen aan het werk. 

 

 

Ook dit (onafgewerkte) schilderij, The Bead Stringers of Venice van John Singer Sargent geeft het tafereel sfeervol weer.

De productie van conterie in Venetië bereikte zijn hoogtepunt begin 1900 en is vandaag zo goed als volledig uitgedoofd. De Venetiaanse conterie die we nu nog kunnen vinden is dus bijna altijd vintage materiaal.

 

De snoertjes die we jullie nu aanbieden zijn gemaakt door strengen conterie in elkaar te vlechten.

We hebben snoeren in verschillende lengtes en soorten vlechtwerk. De meeste snoertjes hebben nog geen slot. Je bent dus helemaal vrij om te kiezen hoe je ze verwerkt en welke sluiting je wilt gebruiken. Daarnaast zijn er ook enkele afgewerkte halssnoeren en armbanden die je meteen zo als juweel kan dragen!

 

Vintage snoeren rocailles murano glas blauw en groen armband_Zahia snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen maken 

snoeren vintage rocailles_seed beads_groen blauw goud_zahia kralen en juwelen

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen_2 Vintage snoeren rocailles murano glas pastel blauw halssnoer_Zahiasnoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

De prijzen variëren afhankelijk van de lengte van het snoer, en gaan van €15  tot €30 per stuk.

Hou ook zeker onze Facebook pagina en instagram in de gaten, daar posten we de komende dagen inspirerende ontwerpen van Valerie!

 

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud2 

amber snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4 snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud3

snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_brons goud 

 

Lila

snoeren vintage rocailles_seed beads_lila_zahia kralen en juwelen

paars vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_2 lila paarse snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

 

Rood en zilver

snoeren vintage rocailles_seed beads_rood zilver_zahia kralen en juwelen2

 

Verschillende blauw en grijs-tinten

blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen5 blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen6blauw zilver grijs snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4

 

Voor bruidjes zitten er ook prachtige stukken bij in parelmoer en witte tinten om romantische juwelen met te maken!

bruidsjuweel parelmoer vintage rocailles_seed beads_zahia kralen

parelmoer vintage rocailles_seed beads_zahia kralen juwelen_5

 

En zwarte snoertjes

zwart vintage rocailles_seed beads_zahia kralen zwart snoeren vintage rocailles_seed beads_zahia kralen4


comments powered by Disqus