Parelmoer

P
Parelmoer
Parelmoer is het iriserende, regenboogkleurige, binnenste deel van een schelp.

De naam"parelmoer" verwijst naar het proces waarbij het weekdier nacre of parelmoer produceert wanneer er iets vreemds in zijn schelp binnendringt. Nacre is vaak een synoniem voor parelmoer. Zijn golvende textuur is het resultaat van seizoensgebonden veranderingen in het dieet van het weekdier. Het donkere, organische materiaal wordt geproduceerd tijdens de wintermaanden, terwijl de nacre gevormd wordt tijdens de warmere zomermaanden. Belangrijk om te weten is dat alcohol nacre aantast en grote schade kan aanbrengen aan zijn kleur en glans.

Parelmoer is sinds eeuwen gegeerd voor juwelen maar werden enorm populair in de jaren 1850. Toen werd in Europa parelmoer verwerkt tot knopen, handgrepen voor messen en natuurlijk ook gebruikt voor juwelen. In China wordt sinds duizenden jaren parelmoer aanbevolen bij hartproblemen, duizeligheid en hoge bloeddruk. In Vietnam maakt men er poeder van dat wordt ingenomen om het zicht te verbeteren. Parelmoer staat symbool voor geloof, liefdadigheid en onschuld en werd traditioneel gebruikt om de omgeving te zuiveren. De belangrijkste bron van deze steen vormen de pareloesters uit de warme, tropische zeeën van Azië alsook de zoetwater parelmossel die leeft in rivieren in de V.S. en Europa. Verder vindt men parelmoer in Japan en andere gebieden in de Stille Oceaan.

Parelmoer laat zich gemakkelijk bewerken en kleuren.  

 

Zahia webshop

Nieuwsbrief

Uitschrijven

Schrijf hier in als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten. En op uw verjaardag krijgt u van ons een kortingsbon van 10% toegestuurd!