Parels zijn een echte klassieker! Heel vrouwelijk, tijdloos en elegant.


Bovendien laat een halsketting met parels zich makkelijk combineren op verschillende outfits, en straalt het altijd klasse uit. 



DE COLLECTIE

In onze Zahia winkels hebben we steeds een vast aanbod gecultiveerde parels of zoetwaterparels. Er zijn zowel parels op snoer, als losse parels die je per stuk kan kopen. Ook op de Zahia webshop vind je een selectie van onze populairste parelsnoeren en kralen

De collectie wordt regelmatig aangevuld en uitgebreid, waarbij we inspelen op de trends en populaire kleuren van het seizoen. In de zomer zorgen we voor veel wit en parels in zachte roze tinten. In de winter gaan we op zoek naar donkere kleuren. We streven daarbij steeds naar een gevarieerd aanbod met een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Wil je op de hoogte blijven van onze meest actuele collectie's en nieuwigheden? Volg dan onze Facebookpagina en Instagram! We posten wekelijks inspirerende ontwerpen, ideeën en updates over nieuwe collectie's.

WORKSHOP PARELS KNOPEN


De klassieke manier om een halsketting met parels te maken, is door de kralen te knopen met parelgaren. Je kan deze traditionele techniek leren in onze workshop 'Parels knopen'.

Gedurende 2 namiddagen of avonden verdiepen we ons in deze specifieke techniek, en maak je je eigen halssnoer met cultuurparels. 


Je vindt hier een overzicht van alle datums waarop je kan inschrijven voor deze workshop.


HOE ONTSTAAN PARELS?


Parels ontstaan wanneer een ‘vreemd object’ binnendringt in de schelp van een mossel of oester. Bij natuurlijke parels zijn dit vaak zandkorrels, of een klein steentje of stukje van een schelp. Bij gecultiveerde parels wordt een stukje weefsel van een zoetwatermossel ingepland in de schelp.

 

Als reactie hierop produceert de oester parelmoer om de ‘indringer’ mee te bedekken en te isoleren. De oester blijft dit proces herhalen waardoor er zich na een tijdje een parel vormt. De grootte en de kleur van de parel zijn afhankelijk van de soort oester en hoe lang de parel zich in de schelp kan vormen. 

Kleine pareltjes vormen zich al na enkele maanden, maar het duurt jaren om grotere parels te vormen! 


De vorm kan erg variëren, en gaat van heel grillig tot bijna perfect rond. 


Zowel natuurlijke parels als cultuurparels of zoetwaterparels zijn dus beiden een natuurproduct. Het enige verschil is dat het vreemde stukje weefsel bij cultuurparels wordt ingepland door de mens, en er niet per ongeluk in terecht komt.


Natuurlijke parels zijn zeer zeldzaam en bijgevolg ook heel waardevol. 


HOE WORDT DE WAARDE VAN PARELS BEPAALT?


Voor natuurlijke parels of zoutwaterparels is de waarde afhankelijk van de perfectie van de vorm (sferisch of druppelvorm) en de diepte van hun glans. Andere aspecten die een invloed hebben op de waarde zijn de regelmaat van de vorm, de grootte en de kleur. 


KESHI PARELS


De meest bijzondere onder de cultuurparels zijn zonder twijfel Keshi parels

Ze worden immers op een heel unieke en ongewone manier gevormd.


Soms gebeurt het bij het kweken van parels dat het ingeplante weefsel wordt afgestoten door de oester. Als er toch zo’n klein stukje van het weefsel achterblijft kunnen deze cellen uitgroeien tot een parelzakje waarin een nieuwe parel kan groeien. Dat wordt dan een Keshi parel.

 

Keshi parels groeien dus zonder kern op een spontane manier in de schelp, en zijn daardoor onregelmatig en grillig van vorm. Omdat ze geen kern hebben en volledig uit parelmoer zijn opgebouwd, hebben deze parels vaak een heel rijke en diepe glans en dat maakt ze zeer gegeerd!

 

Vandaag zijn Keshi parels heel zeldzaam en moeilijk te vinden, omdat kwekerijen hun oesters scannen met X-ray’s om te zien of de kern al dan niet is afgestoten. Als dat het geval is wordt er meteen een nieuwe kern ingepland voordat er zich een Keshi parel kan vormen.


HOE DRAAG JE ZORG VOOR JE PARELS?


Parels behoren tot de zachtste edelstenen en zijn zeer gevoelig. Ze moeten dus met zorg behandeld worden om ze in de beste conditie te houden. Je bewaard ze daarom best niet in plastic, maar in een zachte doek in een juwelendoosje. Vermijd ook een langdurige blootstelling aan direct zonlicht. 

De glans en luster van parels kan aangetast worden door chemische producten, zoals agressieve zeep en chloor. Maar ook cosmetica, haarlak en parfum kunnen het oppervlak van je parels aantasten. Doe daarom altijd eerst je parfum op, en pas nadien je juwelen. 

Na het dragen van je parels, kan je ze schoonmaken met een droog, niet pluizend doek vooraleer je ze opbergt. Wil je ze grondig reinigen? Doe dit dan in een warm sopje, maar voorkom dat er water in de boorgangen komt om verkleuring te vermijden. Laat ze daarna horizontaal drogen op een doekje. 

En de beste tip, draag je juwelen met parels regelmatig! Parels zijn een natuurlijk product, en de vochtigheid van je huid is heel goed voor hen.  Het voorkomt dat je parels uitdrogen en barstjes vertonen.


HERSTELLINGEN


Je kan in al onze winkels terecht om een halssnoer met parels opnieuw te laten knopen.


Cultuurparels

In onze Zahia winkels hebben we steeds een ruime keuze cultuurparels of zoetwaterparels om juwelen met te maken.

Meer info
Zahia webshop

Nieuwsbrief

Uitschrijven

Schrijf hier in als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten. En op uw verjaardag krijgt u van ons een kortingsbon van 10% toegestuurd!