Getrokken kralen (drawn beads)

G
Getrokken kralen (drawn beads)
Een van de belangrijke technieken om kralen te maken. Men vertrok van een stuk hol glas dat geblazen werd en dat aan weerszijden vastgemaakt werd aan een metalen staaf.

Twee mannen die elk een staaf vasthielden, holden snel in tegengestelde richting en rekten het stuk glas zo uit tot een lengte van wel 30 meter! De oorspronkelijke luchtbel in het midden wordt zo uitgerekt tot een soort tunnel in de glazen staaf en vormt later het gaatje van de kraal. De tube werd dan versneden tot staven en de staven later tot kralen. De kralen konden dan verder afgewerkt worden met verschillende technieken: polijsten (Russian Blues) of trommelen om de scherpe hoekjes af te ronden.  

Gestreepte kralen of complexe kralen worden als volgt gemaakt: voorverwarmde glazen staven in verschillende kleuren worden naast elkaar in een emmer geplaatst en de glasbel wordt geblazen in de emmer tot de glasbel in contact komt met de verschillende staven die zich eraan vasthechten (zie resultaat op glazen canes met verschillende kleuren).   Oneffenheden zijn altijd parallel met de opening. Door te vertrekken van lange glazen staven kan een grote identieke hoeveelheid kralen op veel goedkopere wijze gemaakt worden. Dit is het begin van de massaproductie.   In plaats van in een ronde emmer, kan ook een balkvormige mal gebruikt worden (Nueva Cadiz-kralen)

Bekende voorbeelden van getrokken kralen: chevrons, millefiori

Zahia webshop

Nieuwsbrief

Uitschrijven

Schrijf hier in als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten. En op uw verjaardag krijgt u van ons een kortingsbon van 10% toegestuurd!