Kleurenkaart (of kleurenwiel)

K
Kleurenkaart (of kleurenwiel)
In de workshops geven we telkens een introductie tot het gebruik van een kleurenkaart. Dankzij een kleurenkaart kan je evenwichtige en harmonische kleurcombinaties maken.

Het kleurenwiel bestaat uit 12 kleurfamilies. Elke kleurfamilie is opgebouwd uit 7 waarden, gaande van pastels tot donkere kleuren. Het raampje in het midden gebruik je om je vertrekkleur op het kleurenwiel terug te vinden. Beslis vervolgens of je een 2, 3 of 4 kleurencombinatie wil maken. Draai dan de binnenste schijf en volg de figuren om de mogelijke combinaties te bekijken.

 

Bijvoorbeeld: Wanneer je een 3 kleurencombinatie wil maken waarbij je vertrekkleur groen is, zet dan de punt met het sterretje van ofwel de witte of de oranje driehoek op het groene vlak van het kleurenwiel. De witte driehoek zal groen, paars en oranje aanduiden. De oranje driehoek wijst naar groen, fuchsia en oranjerood. Bepaal vervolgens met welke van de 7 waarden je groene vertrekkleur het meest overeenstemt. Kies vervolgens dezelfde waarden voor de twee andere kleuren die de driehoeken aanduiden. Zo krijg je een harmonische, evenwichtige combinatie.  

 

Je maakt gemakkelijk meerkleurencombinaties door bijvoorbeeld eerst een driekleurencombinatie met de witte driehoek te maken en vervolgens een tweede combinatie toe te voegen door met de oranje driehoek te vertrekken van één van de drie kleuren van de eerste combinatie. Zo is er steeds één gemeenschappelijke kleur.  

 

Kleurcombinaties:

 

1. De zwarte pijlen combineren complementaire kleuren. De ene kleur kan als accentkleur gebruikt worden bij de andere kleur. Een primaire kleur zal altijd ten opzichte van een secundaire kleur staan en tertiaire kleuren staan altijd tegenover elkaar.

 

2. De witte driehoek combineert elke vierde kleur op het kleurenwiel en geeft een evenwichtige driekleurencombinatie. Ofwel combineer je alle primaire kleuren ofwel ga je voor een meer subtiele combinatie van secundaire of tertiaire kleuren.

 

3. De oranje driehoek combineert kleuren waaronder minstens één tertiaire kleur, zodat je altijd een verfijnd effect krijgt.

 

4. De groene rechthoek kan 6 mogelijke combinaties maken. De subtiliteit hangt af van het feit of je tertiaire kleuren combineert ofwel gaat voor een combinatie van primaire en secundaire kleuren.

 

5. Het paarse vierkant combineert steeds een paar primaire/secundaire kleuren met een paar tertiaire kleuren.  

 

Verfijn je kleurcombinaties: De kleurwaarden en de verhoudingen waarin je kleuren gebruikt zijn twee belangrijke factoren die de subtiliteit van je combinatie beïnvloeden.  

 

Waarden: Wanneer je kleuren combineert binnen éénzelfde waarde zal dit een rustgevend, evenwichtig resultaat geven. Bijvoorbeeld bij een tweekleurencombinatie ga je groen nr. 2 combineren met rood nr.2. Wanneer je er een zwart wit foto van trekt, zullen beide dezelfde grijstint hebben.  

 

Proportie: Als je twee kleuren combineert, kan je dit best doen in een verhouding van 1/3 en 2/3 in plaats van 50/50 Als je drie kleuren kiest, kan je werken in een verhouding van 60/30/10  

De kleurenkaart is ook een ideaal hulpmiddel om na te gaan of een bepaalde kleur warm of koel is.

 

De kleurenkaart is te koop in elke Zahia-winkel.

Zahia webshop

Nieuwsbrief

Uitschrijven

Schrijf hier in als u op de hoogte wilt blijven van de activiteiten. En op uw verjaardag krijgt u van ons een kortingsbon van 10% toegestuurd!