Blog

Hoe je te lanceren als juweelontwerper - deel 1

07 September 08 07:53 PM

We krijgen vaak mailtjes van goede klanten die gebeten zijn door het juwelenvirus en een manier zoeken om iets meer te maken van hun hobby. Hoe en waar kan je je zelfgemaakte sieraden verkopen? We krijgen hier zoveel vragen over dat we besloten hebben er een aantal blogs aan te wijden.

De eerste gaat over het organiseren van een home party bij je thuis of bij een vriendin. Dit is één van de gemakkelijkste manieren om sieraden te verkopen: er is geen concurrentie van andere ontwerpers, je bent alleen met de klanten en zij hebben alleen oog voor jouw creaties. Dat de gastvrouw net jou uitnodigde betekent dat ze jouw creaties de moeite waard vindt en dat haar gasten in alle vertrouwen van jou mogen kopen. Klanten vinden het ook fantastisch kennis te kunnen maken met de persoon achter de sieraden.

Van alle manieren waarop je je sieraden kunt verkopen is dit waarschijnlijk de manier die het minste tijd vraagt van jouw kant. In een homeparty van een drietal uur kun je gemakkelijk om enkele honderden euro's of meer verkopen. Je hoeft geen standgeld of commissies te betalen, je enige kost is een geschenk voor de gastvrouw.

Hoe lang mag een party duren?

Drie uur is perfect. Zorg dat alles vooraf opgesteld is en klaarstaat.

Vergeet niet dat klanten die naar een home-party komen, weten waarom ze uitgenodigd zijn: om sieraden te kopen. Ze komen speciaal voor jouw sieraden, dus vermijd dat de conversatie afglijdt naar de vakantie, de eerste schooldag van de kinderen, de verbouwingen... Ze komen om jouw sieraden te kopen, hou ze bij de les!

Vermijd een presentatie genre Tupperware-avond waar de gasten op een bepaald uur verwacht worden: de homeparties die het meest opbrengen zijn de ongestructureerde "open-huis" parties, waarbij er geen enkele druk is om te kopen, waarbij de gasten in en uit kunnen lopen zoals ze willen, maar wees gerust, de meeste aanwezigen zullen iets kopen!

Misschien voelt de gastvrouw zich verplicht een uitgebreid assortiment hapjes te voorzien, dat hoeft echt niet. Ten eerste kun je niet eten en passen tegelijkertijd, je juwelen zullen vol vette vingers staan, je tafel ligt vol kruimels, en het maakt van de home party een soort receptie waarbij socializing belangrijker wordt dan de verkoop! Hou het simpel.

Mag de klant de sieraden direct meenemen of moet de klant bestellen?

Ik raad aan de sieraden van je stand te verkopen in plaats van ze te gebruiken als voorbeeld dat de klant dan kan bestellen. De bestellingen noteren zal veel tijd vragen (die je ondertussen niet aan andere potentiële klanten kunt besteden). Je zal de bestellingen dan achteraf ook op korte tijd moeten verwerken en leveren.

Hoe ben je zelf: je ziet iets leuks in een winkel, je wilt het direct meenemen en de volgende dag aantrekken. Je wilt geen week of langer wachten op dat nieuwe sieraad, je wilt het NU terwijl je nog helemaal opgewonden bent over je aankoop. De klant wil geen week of langer wachten op dat leuke kettinkje of die schattige oorringen. Bovendien zal je jezelf heel wat tijd en geld besparen als je je de weken na de verkoop niet hoeft bezig te houden met het bijmaken en opsturen van de sieraden.

Verkoop dus wat je uitgestald hebt. De klant krijgt zo ook het idee dat elk stuk uniek is, wat de waarde van je creaties alleen maar verhoogt! Bovendien zet je zo ook een beetje druk op de ketel: als ze nu niet kopen, is misschien iemand anders ermee weg en zijn die leuke oorringen voor hen onherroepelijk verloren... Dat iets waar je je zinnen op gezet had, voor je neus weggekaapt wordt... je mag er niet aan denken, en zo is het ook voor je klanten. Een erg goede stimulans om te kopen...

Bestellingen voor een juweel op maat

Zorg ervoor dat zowel jij als de klant een kopie heeft van de bestelling (bij Ava hebben ze interessante doorschrijfboekjes). Spreek een datum af wanneer het juweel klaar zal zijn (Neem genoeg marge! Is het sieraad vroeger klaar, dan is de klant in elk geval onder de indruk van je service). Vergeet telefoonnummers en e-mailadressen niet te noteren. En, zeer belangrijk, vraag altijd een voorschot (ook voorschotboekjes vind je bij Ava).

Tip: maak een foto van elk sieraad dat je maakt. Hou het fotoalbum van je creaties bij de hand op een home party zodat je je klanten kan laten zien wat de mogelijkheden zijn als de klant een juweel op maat wil laten maken.

Omgaan met klanten op een home party

Je zal overstelpt worden met vragen: hoe je ertoe gekomen bent juwelen te ontwerpen, waarom je vooral met halfedelstenen (of zilver, of parels, of...) werkt, hoe lang je dit al doet, waar je je materiaal koopt (verzin maar iets dat interessant klinkt zonder je bronnen te verraden!), hoe je de gastvrouw kent... Denk hier op voorhand even over na zodat je interessante verhalen te vertellen hebt. Dit draagt allemaal bij tot de unieke waarde van je sieraden.

Wanneer je spreekt over je sieraden, lijst dan niet gewoon de materialen op waaruit ze bestaan! Maak duidelijk dat dit een fantastisch accessoire is dat je gewoon moet hebben. Welke uitleg haalt jou over de brug:

"Dit zijn zoetwaterparels met zilveren oorhaakjes."

OF

"Als je nu maar één paar oorringen zou hebben, dan zou ik gaan voor deze klassieker! Ze passen bij alles, zowel bij een jeans als bij een iets gekledere jurk, u kunt ermee gaan werken of naar een feestje gaan. U krijgt ook vlindertjes bij de haakjes zodat u ze zeker niet kunt verliezen."

Leg er de nadruk op dat alle sieraden handgemaakt zijn.

Zorg ervoor dat je van elk sieraad de naam van het materiaal en de stenen kent die je gebruikt hebt. Tip: maak aan elk sieraad een kaartje vast met aan de ene kant je naam en logo en contactgegevens, aan de andere kant noteer je welk materiaal je gebruikte.

Draag zelf altijd je eigen creaties, vraag ook aan de gastvrouw dat ze een sieraad van je draagt.

Tot zover het eerste deel over Home Jewelry Parties. In het tweede deel zullen we het hebben over: je stand opbouwen, onweerstaanbare uitnodigingen maken en sturen, een folder maken voor potentiële gastvrouwen, hoe je gastvrouw belonen, een collectie samenstellen voor een Home Jewelry Party, tips over verpakking, tips om de verkoop te optimaliseren en nog een heleboel insidertips die van je nieuwe business een succes zullen maken!

Komen later nog aan bod: nog andere manieren om je activiteit als juweelontwerper uit te bouwen, zoals

- Een blog bijhouden over je creaties

- Je sieraden verkopen op www.etsy.com

- Je sieraden verkopen via kledingzaken, schoonheidspecialistes, cadeaushops...

Heb je zelf nog tips of vragen, geef ze ons zeker door!


comments powered by Disqus