Blog

Een heel bijzonder lot lapis lazuli: nu zaterdag 20% korting!

11 November 08 05:34 PM

DSCN5081#001

Lapis lazuli is een bijna mytische steen die sinds duizenden jaren gedolven wordt in Noord-Afganistan. Lapis lazuli werd niet ter plaatste bewerkt maar werd verscheept naar een gebied honderden kilometers zuidwaarts. Daar werd de minder kostbare calciet eruit gehaald. Vervolgens ging de zuivere lapis naar een gebied honderden kilometers ten westen waar er kralen van gemaakt werden. Vandaar ging het dan naar de eindgebruiker in het Egypte van de Farao's of in Mesopotamië. Er wordt vaak gezegd dat er "goud" zit in lapis lazuli maar eigenlijk gaat het om pyriet.

Door de politieke situatie in Afganistan is de handel in Afgaanse lapis lazuli tientallen jaren geleden verschoven naar Peshawar in Pakistan. Nu ook deze streek een risico-gebied geworden is, betekent dit helaas ook het einde van dit handelsnetwerk.

We konden een lot van ruim 100 snoeren op de kop tikken die in de jaren '80 aangekocht werden in Peshawar. Het gaat om snoeren van ongeveer 40 cm, artisanaal gemaakt. Er zijn kralen met een ruwe afwerking en gepolijste kralen. Ze kosten tussen de 20 en 50 € per snoer, afhankelijk van de lengte en de kwaliteit.

DSCN5088#001 DSCN5092#001

Nu zaterdag houden we een exclusieve voorverkoop van deze snoeren (in beide winkels): u krijgt 20% korting en bij aankoop van 3 snoeren krijgt u een vierde snoer gratis uit dit lot lapis lazuli:

DSCN5065#001

Het zijn ideale kraaltjes om als tussenkraaltjes te gebruiken of om een fijn halssnoertje van te maken, eventueel in combinatie met goud of met zilver.

Nog een foto waarop je de verschillende kleurnuances kunt zien:

DSCN5058#001


comments powered by Disqus