Blog

Een veiling van graf- en bodemvondsten

27 June 07 01:03 PM

Maandagavond naar een veiling geweest in een klein Vlaams stadje. Een "belangrijke antiek- en kunstveiling" stond er in de aankondiging. Ze boden ook een lot graf- en bodemvondsten aan.

We waren op zondag al naar de kijkdagen geweest. Echte topstukken, waar je 's nachts van ligt te woelen in je bed, waren er niet bij. Vier snoeren kleine antieke Egyptische kraaltjes in faience, een aantal potten uit Baluchistan-Pakistan, bodemvondsten uit Java, Syrië, een lot neolitische bijlen en speerpunten...  Wel twee mooie stukken uit de Hanperiode: een graansilo en een voorraadpot in de vorm van een ram, maar die gingen een heel stuk boven mijn budget.

We waren wel beide aangetrokken door drie vrij grote figuren in terracotta (de grootste is 33 cm), bodemvondsten uit de periode van de Tang-dynastie (618-907): een hofdame en twee dignitarissen, heel expressief, met sporen van polychromie. Het ging om drie verschillende loten, elk afzonderlijk mooi maar als groep zouden ze nog beter tot hun recht komen. Heel decoratief en dus ook commercieel interessant.  Iets mag dan al archeologische waarde hebben, het moet vandaag in de eerste plaats decoratief zijn, en vruchtbaarheidsbeeldjes kunnen dan wel tot de verbeelding spreken maar als ze nauwelijks 7 cm hoog zijn, komen er alleen specialisten op af.

De avond zelf was heel spannend. Het mooiste beeldje van de drie werd pas aan het eind van de veiling aangeboden, en moest ik dan het risico nemen om te bieden op de andere als er de kans was dat ik het derde zou missen? Toch maar het risico genomen en ... ik heb de drie beelden kunnen kopen voor nauwelijks meer dan de startprijs!

Nu staan ze alle drie bij ons op de schouw en ze zijn gewoon prachtig. Er straalt een ongelooflijke rust en sereniteit van uit. En ze horen echt bij elkaar: een groep is zoveel krachtiger dan één stuk.

Ze zullen ooit nog wel in één van de winkels terechtkomen, maar voorlopig kan ik er nog geen afstand van doen...

Ook nog gekocht: een lantaarntje, gevormd door vier kolommen en twee ronde schijven, in deels groen geglazuurd terracotta, een grafvondst uit de periode van de Mingdynastie (1368-1644). Vanaf donderdag staat het in de winkel in Antwerpen!


comments powered by Disqus