Blog

Grappige kralen uit Ghana

01 May 08 02:58 PM

Af en toe komt Esmail uit Mali langs. Hij komt hier in België zijn zoontje opzoeken en betaalt zijn reis met kralen die hij meebrengt uit Afrika.

Deze keer kocht ik van hem kralen in poederglas uit Ghana. Een woordje meer uitleg over deze kralen. De kralenindustrie is nog altijd zeer belangrijk in Ghana en dat is historisch zo gegroeid. Sick en Co, één van de belangrijkste brokers van glaskralen, had kantoren in Ghana op de Westkust van Afrika. De handel in kralen is er traditioneel ook nog in handen van vrouwen, één van mijn belangrijkste Afrikaanse contactpersonen is trouwens een Ghanese.

Hoe worden deze kralen gemaakt?

Men vertrekt van bestaand glas dat vermalen wordt in een vijzel. De ijsblauwe kralen zouden gemaakt zijn van cola-flesjes, de amberkleurige van bierflesjes.  Dit poederglas kan eventueel gemengd worden met kleurstoffen en wordt dan in een kralenmal gedaan. Een steeltje van de Cassava-plant wordt in het midden van het glas gestoken om het gaatje in de kraal te maken. Dit steeltje verbrandt wanneer het glas de oven in gaat. Als de kraal uit de oven komt, wordt hij met de hand gepolijst op een maalsteen met behulp van zand en water.

Na deze stap kunnen de kralen eventueel nog verder gedecoreerd worden door ze te beschilderen met een mengsel van keramische verf en poederglas. De kralen worden dan nogmaals verhit.

 

Vaak is de afwerking nogal rudimentair. Het lot dat ik gisteren kocht is echter bijzonder mooi afgewerkt. Het zijn grappige kralen, volledig met de hand gemaakt en heel leuk voor deze zomer. Ze kosten 2 € per stuk.

Alles over de kralenindustrie in Ghana, vroeger en nu, vind je in dit boek:


comments powered by Disqus