Blog

Zelf cultuurparels kleuren

11 November 08 05:35 PM

In deze blog leert u hoe u zelf makkelijk parels kan kleuren voor elke outfit of voor elke gelegenheid. Cultuurparels kleuren is een techniek die lange tijd een goed bewaard geheim was. En toch is het relatief eenvoudig: één van onze leveranciers, een europeaan die een parelkwekerij gekocht heeft in China, vertelde me dat hij aanvankelijk op deze manier van start gegaan is, met textielverf.

Zoetwaterparels worden gemaakt door oesters. Als een zandkorrel in de oesterschelp komt, scheidt de oester rond die zandkorrel paarlemoer af om zich te beschermen. Paarlemoer is glanzend, broos en heel poreus en neemt heel gemakkelijk olie en parfum op, maar ook textielverf. Aangezien paarlemoer makkelijk verf opneemt en textielverf in alle tinten beschikbaar is, kun je parels elke mogelijke kleur geven. Net als bij textiel kun je beter eerst een test doen voor je een grote hoeveelheid parels gaat kleuren.

Wat heb je nodig

Witte zoetwaterparels, zoals deze bijvoorbeeld. We hebben momenteel een grote keuze aan grote zoetwaterparels (12 € per snoer).

DSCN5117#001

Fixatief om te verhinderen dat de kleur afgaat of verbleekt

Glazen kom (niet eerder gebruikt voor eetwaren)

Niet-metalen lepel (niet eerder gebruikt voor eetwaren)

Koffiefilter

Maatbekers

Papieren handdoekje of een stuk textiel dat precies op de bodem van de kom past

Textielverf zoals Dylon

Beschermende handschoenen om uw handen te beschermen tegen chemische producten en kleurstof

Schort

Lauw water om verf te mengen en de parels te spoelen

Schoon aanrecht dat bestand is tegen verfspatten

Natuurzeep om de parels te wassen voor het kleuren

Fijn penseel om fixatief aan te brengen

Keuze van de kleur(stof)

De keuze van de kleur(stof) is persoonlijk. U kunt kant-en-klare kleurstoffen kiezen of u kunt kiezen voor meerdere kleuren die u mengt om subtielere schakeringen te verkrijgen. Bovendien kunt u gebruik maken van plantaardige of minerale stoffen. Natuurlijke kleurstoffen geven een artistiek handgemaakt resultaat. Een nadeel is dat het moeilijk is om een kleur op natuurlijke basis na te maken omdat organische stoffen nooit identiek zijn.

De parels prepareren

Was de parels met water en zachte zeep. Zo maakt u het oppervlak van de parels olievrij: olie maakt dat de kleurstof niet overal even goed wordt opgenomen. Na het wassen laat u de parels twee uur aan de lucht drogen. Vermijd schrobben: door de parels te schrobben kunt u de lagen paarlemoer beschadigen.

Keuze van de methode

Strooien

Met deze techniek krijgt u een mooie, gemarmerde schakering van kleuren.

Stap1

Als u de parels gewassen hebt, laat u ze weken in warm water

Stap 2

Leg een papieren handdoekje op de bodem van een glazen kom

Stap 3

Leg de natte parels op het papieren doekje

Stap4

Strooi de droge kleurstof over de parels. Wacht tot u het gewenste kleurresultaat hebt.

Kleurbad

Maak de kleurstof klaar volgens de handleiding. Meng industriële kleurstoffen nooit met andere chemische stoffen: dit kan leiden tot schadelijke reacties.

Stap1

Giet de kleurstof door een zeef, bij voorbeeld een koffiefilter. Zo vermijdt u klonters, die vlekken kunnen maken in het kleurproces.

Stap2

Leg een papieren doekje op de bodem van de glazen kom. Het doekje zorgt ervoor dat de parels de bodem van de kom niet raken en aan alle kanten in contact komen met de kleurstof.

Stap 3

Leg de parels op het papieren doekje. De parels mogen op het snoer blijven zitten, maar zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen zit zodat de kleurstof overal bij kan. Als u de parels van het snoer haalt, zorg dan dat ze los liggen van elkaar.

Stap4

Giet de kleurstof voorzichtig in de kom, zonder dat de parels van hun plaats komen. De kleurstof moet het doekje helemaal doordringen en de parels helemaal onderdompelen. De kleurtijd hangt af van het gewenste resultaat. Hoe langer de parels in het kleurbad blijven, hoe intenser de kleur zal zijn. Als u een lichte tint wilt, check dan elke minuut het resultaat. Als de parels te donker zijn geworden, kunt u ze bleken met een kleur-remover. Kleur de parels daarna opnieuw tot u de gewenste kleur hebt. Als de parels de gewenste kleur hebben, spoel ze dan grondig onder lauw stromend water tot het water niet meer kleurt. Laat de parels minstens een dag drogen voor u ze gaat verwerken.

Facultatief

Als de parels droog zijn, kunt u met een penseel een laagje fixatief aanbrengen om de nieuwe kleur te fixeren. Dat helpt om het verbleken tegen te gaan.

De kleur van parels is onderhevig aan verbleken en slijtage. U kunt parels altijd opnieuw kleuren om de kleur weer levendig te maken. U kunt gekleurde parels ook bleken en opnieuw kleuren in een andere kleur. Als u de basistechniek(en) onder de knie hebt, kunt u gaan experimenteren met kleuren en kleurtijden. Om op veilig te spelen kunt u daarbij een logboek bijhouden met de volumes water en kleurstof die u gebruikt en de kleurtijden. Alleen zo kunt u kleurprocédés herhalen met hetzelfde resultaat. In elk technisch boek over het kleuren van textiel kunt u variaties op kleurtechnieken vinden en een schat aan inspiratie waarmee u verder aan de slag kunt.

comments powered by Disqus