Blog

Onze reis naar Tsjechie: het verhaal achter de mooie foto s

06 February 14 11:14 AM

Veel klanten reageerden enthousiast op de foto’s uit Tsjechië die we gepost hebben op Facebook: al die kralen, al die kleuren, en maar uit te kiezen…

leuven   tsjechië 045

Het verhaal is in feite iets genuanceerder. Al enkele weken hadden we gemerkt dat het allemaal zo vlot niet meer liep als we kralen bestelden in Tsjechië: de productie kon blijkbaar niet volgen, we kregen verkeerde kleuren toegestuurd, en als we vroegen hoe dat kwam, kregen we daar een heel onduidelijke uitleg bij.

Dus gingen Inne en ik op onderzoek. En we hebben ontdekt wat er aan de hand is. Hier komt het verhaal.

Glazen kralen worden gemaakt van glazen staven.

leuven   tsjechië 052leuven   tsjechië 054

De hele productie van die glazen staven in Tsjechië is in handen van één producent, die dus het monopolie heeft. Blijkbaar is de hele jaarproductie van 2014, maar liefst 4000 ton, opgekocht door één Russische klant. In Rusland en Oekraïne is namelijk een hype ontstaan: iconen, geborduurd met rocaille, dat zijn minuscuul kleine kraaltjes (de kraaltjes die wij verkopen in tubes).

conterie 8   

Concreet: voorlopig worden er voor andere klanten alleen kralen gemaakt met de staven die nog in stock zijn. En dat zijn helaas niet altijd de kleuren waarnaar wij op zoek zijn. Dat was even slikken.

Maar we zijn natuurlijk niet bij de pakken blijven zitten! We hebben de hele streek doorkruist, hebben rondgelopen in verlaten fabrieken en oude opslagplaatsen en zijn op zoek gegaan naar vintage materiaal.

IMG_0989leuven   tsjechië 048

We hebben kilo’s leuk materiaal gevonden waarrond we binnenkort een groot event zullen organiseren!

Wordt vervolgd…


comments powered by Disqus