Blog

Zahia Exclusive collectie: edelstenen van topkwaliteit!

29 November 17 11:31 PM

Tromgeroffel en vuurwerk graag, want met veel trots en in primeur stellen we jullie onze allereerste Zahia Exclusive collectie voor!

 

Het resultaat van maandenlang werk door ons hele team; slijpvormen ontwerpen, edelstenen uitkiezen, samples bekijken en aanpassen,… and the list goes on : –)

 

Maar het was het allemaal meer dan waard, want het resultaat is werkelijk magnifiek!

 

Dit is een collectie edelstenen van topkwaliteit zoals je kan vinden bij high-end juweliers en goudsmeden. Ze zijn ongelofelijk helder en zuiver en vakkundig geslepen in strakke, hedendaagse vormen die de glans en schittering  van de steen maximaal doen uitkomen.

 

De collectie is van a tot z helemaal door ons uitgewerkt, in overleg met gespecialiseerde vakmensen. We zijn dan ook ontzettend trots dat we jullie deze kwaliteit kunnen aanbieden, want dit is subliem materiaal en veruit één van onze mooiste collecties van de afgelopen jaren!

 

zahia exclusive collectie edelstenen

sautoir met onyx, dolomiet, unakiet, veldspaat en jasper kralen_Zahia exclusive collection-2

Sautoir met zwarte onyx, skyblue onyx, jaspis, veldspaat, unakiet, dolomiet en velvet lint

 

Bij het samenstellen van nieuwe collecties gaan we steeds op zoek naar de mooiste en meest kwalitatieve kralen en materialen. Een zoektocht die niet altijd even vanzelfsprekend is, en ons dit jaar helemaal tot in het verre India heeft gebracht. Daar bezochten we lokale ateliers en leveranciers en zagen we hoe professionele slijpers ruwe stenen bewerkten tot prachtige, waardevolle edelstenen.

 

ruwe aquamarijn_zahia

Ruwe aquamarijn

 

Een zeer inspirerende reis die het begin was van een nieuw Zahia avontuur! 

Dankzij de goede contacten die we in India hebben kunnen leggen, zijn we gestart met het creëren van onze eigen collecties. Zo zijn we niet meer afhankelijk van het aanbod, maar bepalen we dat zelf. 

We lanceerden afgelopen zomer al een reeks met fijn uitgewerkte filigraan stukjes, en ook de stenen in kastjes worden er voor ons gemaakt. En nu is deze Zahia Exclusive collectie daar een heel mooi vervolg op!

 

Het is voor ons ook heel belangrijk in dit verhaal om te weten wie en hoe er aan onze collecties wordt gewerkt. Daarom gaan we regelmatig ter plaatse om de ateliers te bezoeken. Zo zijn we er zeker van dat alles in goede en verantwoorde omstandigheden wordt gemaakt, met respect voor mens en materialen.

 

edelsteen slijpers in een atelier in India_Zahia edelsteen bewerkers in een atelier in India_Zahia   

IMG_0223 IMG_0230 

Edelsteenbewerkers in het atelier in India

 

Elk stuk van deze collectie is door ons ontworpen.  Lina tekende de vormen van de kralen, en in samenwerking met een meesterslijper kozen we de stenen die het beste bij deze vormen pasten. Sommige stukken vonden we mooier als ze mat waren, anderen werden dan weer gepolijst, of zelfs extra gepolijst. We bekeken elk detail tot in de puntjes, om tot het mooiste en meest kwalitatieve resultaat te komen!

 

En dat resultaat kan je vanaf nu vrijdag, 1 december, in onze winkels komen ontdekken! Kom vooral zelf kijken en laat je inspireren door de sublieme kwaliteit van de edelstenen, het rijke kleurenpalet en de hedendaagse, grafische vormen. Hier maak je de mooiste juwelen mee!

 

Ook Valerie ging vol enthousiasme aan de slag met dit mooie materiaal en creërde enkele sautoirs en fijne halssnoertjes. Ze combineerde de edelstenen met fluwelen lint (ook nieuw, trouwens!), of fijne edelsteentjes op snoer tot  klassevolle juwelen.

 

sautoir met roze opaal, onyx en dolomiet kralen_Zahia exclusive collection_2

Sautoir met roze opaal, groene onyx, sky blue onyx, dolomiet en velvet lint

 

sautoir met roze opaal en unakiet kralen_Zahia exclusive collection

Halssnoer met roze opaal, unakiet en velvet lint

 

Er zijn honderden soorten edelstenen, en nog eens evenveel variëteiten. Ook vandaag worden er nog steeds nieuwe edelstenen ontdekt of vind men variëteiten van mineralen met de kwaliteiten van edelstenen.

Het aanbod is enorm uitgebreid, daarom geven we jullie aan de hand van deze blog graag wat meer achtergrondinfo om de unieke kwaliteiten van de edelstenen uit de Zahia Exclusive collectie te kaderen.

 

Over de term edelsteen bestaat nochtans geen eenduidige definitie. De meeste edelstenen zijn mineralen (vb. diamant), mineraalaggregaten (vb. lapis lazuli) of gesteenten (vb. obsidiaan). Maar ook organische materialen zoals koraal en parels worden tot de edelstenen gerekend.

 

Sommige stenen worden vooral gewaardeerd omwille van hun kleur, andere dan weer voor hun unieke lichtspel of glans. Ze hebben echter allemaal één ding gemeenschappelijk: het zijn bijzondere en mooie materialen. En dat is meteen ook de voornaamste reden waarom wij zo van edelstenen houden, ze zijn gewoon pràchtig! ; –)

 

zahia exclusive collectie edelstenen-3

 

De waarde en kwaliteit van edelstenen werd vroeger vooral bepaald aan de hand van hun positie op Mohs scale. Dit is een tabel die 150 jaar geleden werd opgesteld door Friedrich Mohs en de hardheid en krasgevoeligheid van stenen aangeeft op een schaal van 1 tot 10. Hierbij is 1 het zachts en 10 het hardst.

Hoe harder de steen, hoe minder gevoelig voor krassen en hoe duurzamer. Vroeger sprak men daarom bij stenen met een hardheid vanaf 8 van ‘edelsteenhardheid’. Tegenwoordig is deze uitdrukking echter achterhaald en niet meer in gebruik, er zijn immers waardevolle edelstenen die niet zo hard zijn.

 

Wij kozen voor onze Zahia Exclusive collectie vooral opake stenen (zoals lapis lazuli en jasper) en half opake stenen (zoals maansteen en labradoriet), die op Mohs scale een hardheid hebben van 6, 7 en 8. Toch spreken we hier ook allemaal over edelstenen, vanwege hun uitmuntende kwaliteit.

 

Die kwaliteit vinden we enerzijds terug in de zuiverheid van de stenen. Kleine insluitsels (die soms enkel met een microscoop zichtbaar zijn) zoals luchtbelletjes, splijtscheurtjes of kleine kristallen kunnen de kleur en het uitzicht van de steen beïnvloeden. Soms zorgt dit voor een spectaculair resultaat, zoals de goudgele rutielnaalden in bergkristal, maar vaak wordt dit ervaren als waardeverminderend.

 

Hoewel er geen edelstenen zijn die 100% zuiver zijn, kozen we specifiek voor stenen van topkwaliteit met weinig tot geen insluitsels.

 

geknoopt halssnoer met roze opaal, veldspaat en vesoniet_Zahia exclusive collection-2

Halssnoer met vesoniet, roze opaal en veldspaat

 

Om de schoonheid van een edelsteen helemaal tot z’n recht te laten komen, wordt deze altijd geslepen. Door het slijpen en polijsten wordt een ‘ruwe’ steen veredeld. Het slijpsel van de steen is dus van groot belang voor de optische en esthetische kwaliteit.

Wij lieten ons bij het ontwerpen van de slijpvormen daarom ook adviseren door een meesterslijper met jarenlange ervaring in het verwerken van high quality edelstenen. De perfecte slijpvorm zorgt er immers voor dat de glans en schittering van de edelsteen maximaal tot uiting kan komen.

 

Die glans onstaat door reflectie van het licht op het oppervlak van de steen. De meest gewaardeerde glans is de diamantglans, de meest voorkomende is de glasglans, die zien we bijvoorbeeld bij aquamarijn en vesoniet.

Een vet-, metaal-, parelmoer-, zijde- en wasglans zijn zeldzamer. Niet-glanzende stenen noemen we mat. Omdat we voor onze Zahia Exclusive collectie enkel hebben gewerkt met edelstenen van de hoogste kwaliteit, en ze door vakkundige slijpers zijn verwerkt, komt de glans bij elk stuk mooi tot zijn recht.

 

cognac kwarts, roze opaal_zahia exclusive collectie

 

Misschien wel één van de meest gewaardeerde eigenschappen van een edelsteen is zijn kleur. Op onyx en groene amethist na, zijn alle edelstenen uit deze Zahia Exclusive collectie 100% natuurlijk en niet bewerkt om de kleur te versterken of manipuleren. De ruwe, nog onbewerkte stenen worden rechtstreeks door onze leverancier uit de mijnen (wereldwijd) aangekocht, en nadien door hen geslepen.

 

Natuurlijke onyx is heel licht van kleur en wordt altijd, ongeacht de kwaliteit, gemanipuleerd. Het meest gekend is de zwarte onyx, maar wij hebben ook blauwe (sky blue), rode en groene onyx in onze collectie. De kleuren zijn zo natuurgetrouw dat je ze met het blote oog niet kan onderscheiden van een natuurlijke kleur.

 

groene onyx, blauwe onyx en rode onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Groene onyx, sky blue onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

sky blue onyx_zahia exclusive collection

zwarte onyx, blauwe onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Sky blue onyx, zwarte onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

zwarte onyx, blauwe onyx en rode onyx_zahia exclusive collection_ware grootte

Sky blue onyx, zwarte onyx & rode onyx / gepolijst / kralen op ware grootte

 

De lapis lazuli uit onze Zahia Exclusive collectie is afkomstig uit Afghanistan, waar zich al duizenden jaren de beste afzetting bevindt. Dit is werkelijk topkwaliteit, een mooie egale en intense blauwe  kleur met een fijne verdeling van de pyriet ‘sterretjes’. Het belangrijkste mineraal in lapis lazuli is lazuriet, daarom wordt het ook wel lazuursteen genoemd.

 

Let wel op, lapis lazuli is gevoelig aan druk, hoge temperaturen (zoals heet water) en zuren (zeep!). Als je juwelen maakt met deze steen, doe je ze dus best altijd uit tijdens je huishoudelijke taken en klusjes. Zo blijft de kwaliteit van de steen maximaal behouden.

 

lapis lazuli edelstenen_Zahia exclusive collectie_detail2

lapis lazuli edelstenen_Zahia exclusive collectie_origineel bestand_ware grootte

Lapis lazuli / mat & gepolijst / kralen op ware grootte

 

Genoemd naar de lichtblauwe kleur van de zee is aquamarijn een edelsteen met een levendige glasglans. Net zoals smaragd, is aquamarijn een variëteit van het mineraal beryl met een hardheid van 8 op Mohs scale.

 

aquamarijn_Zahia Exclusive Collection_ware grootte-2

Aquamarijn / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Vesoniet, ook wel groene granaat genoemd, heeft net zoals aquamarijn een prachtige glasglans.

 

vesoniet of groene granaat kralen_zahia exclusive collection_ware grootte-2vesoniet of groene granaat kralen_zahia exclusive collection_ware grootte

Vesoniet / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Het tot de verbeelding sprekende kattenoog, wordt officieel chrysoberyl genoemd. Deze goudkleurige edelsteen heeft zilverwitte strepen die bij het slijpen een golvend lichteffect geven, dat doet denken aan de pupil van een kattenoog.  Hoewel de naam het doet vermoeden, behoren kattenoog en tijgeroog niet tot dezelfde familie. Tijgeroog is een kwartsvariëteit, terwijl kattenoog tot de berylgroep behoort.

 

Kattenoog heeft een hardheid van 8,5 op Mohs scale, en is dus zeer sterk en duurzaam!

 

kattenoog_zahia exclusive collectiemaansteen en kattenoog_Zahia Exclusive collection

Maansteen & kattenoog / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Maansteen is een edelsteen met een troebele transparantie, en komt voor in verschillende zachte kleuren. Wij hebben een mooie witte variant, met de typerende maanschijnachtige glans. En een variëteit in een pastelkleurige perzikkleur.

 

maansteen_Zahia Exclusive collection

Maansteen / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Eén van de meest fascinerende edelstenen om naar te kijken is zonder twijfel labradoriet. Genoemd naar zijn vindplaats in Canada, vertoont deze edelsteen een prachtig kleurenspel in metallic blauwe en groene tinten, het zeer geliefde ‘labradoriseren’.

labradoriet_Zahia Exclusive Collection_ware grootte

Labradoriet / gepolijst / kralen op ware grootte

 

zahia exclusive collectie edelstenen-2

labradoriet_Zahia Exclusive Collection_briolettes_2b

Labradoriet / briolettes en kralen / gepolijst

 

Spinel is een mineraal dat pas 150 jaar geleden werd ontdekt. Voordien werden spinellen vaak verkeerdelijk als robijn gezien. Zo zijn er bekende ‘robijnen’ in de Engelse kroonjuwelen dat eigenlijk spinellen zijn. Spinel komt voor in verschillende kleuren, maar wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie enkel zwarte spinel.

Net zoals robijn en saffier komt spinel voor in rivierafzettingen. Het is een mineraal dat heel moeilijk te vinden is in grote stukken, vandaar dat er bijna uitsluitend kleine slijpsels van bestaan.

 

Ook spinel heeft een hardheid van 8 en is dus een zeer duurzame edelsteen.

 

chocolate saffier en spinel edelstenen_zahia exclusive collection ware grootte

Zwarte spinel & chocolate saffier / gepolijst / kralen op ware grootte

 

geknoopt halssnoer met spinel en chocolate sapphire_Zahia Exclusive collectie-2

Halssnoer met spinel & chocolate saffier

 

Bij saffier denken we vaak aan de typische blauwe kleur, maar met z’n prachtige diepbruine kleur is chocolate saffier een bijzondere aanvulling in onze Zahia Exclusive collectie.

 

Chocolate saffier is een zeldzame saffiervariëteit met een prachtige zijdeglans. Die glans is het gevolg van de aanwezigheid van talrijke miniscule insluitsels aan het oppervlak. Hier zorgt de aanwezigheid van insluitsels dus absoluut voor een meerwaarde!

 

Saffier heeft een hardheid van 9 op Mohs scale, wat het tot het derde hardste mineraal ter wereld maakt, en dus zeer duurzaam is.

chocolate saffier edelstenen_zahia exclusive collection-3

 

Het bijzondere glinsterende effect van de donkergroene aventurijn wordt veroorzaakt door hele kleine schubjes hematiet of goethiet die zijn ingesloten in de steen.

Ook hier geeft de aanwezigheid van deze insluitsels net een grote meerwaarde aan de uitstraling! De edelsteen is genoemd naar een glassoort die bij toeval  (Italiaans ‘a ventura’) werd ontdekt in de 17e eeuw in Venetië. Er kwamen per ongeluk hele fijne koperdeeltjes terecht in het warme glas, wat hetzelfde effect, het ‘aventuriseren’ veroorzaakte.

 

groene aventurijn edelsteen_zahia exclusive collection_ware grootte

Aventurijn / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Veldspaat is een edelsteen die voorkomt in talrijke variëten waarvan zonnesteen, maansteen en labradoriet misschien wel de bekendste zijn. Wij hebben naast labradoriet en maansteen,  ook een prachtige grijze variant die onder de juiste lichtinval een bont kleurenspel vertoont, en een opake zwart-wit gevlekte variëteit.

 

veldspaat edelstenen_Zahia exclusive collectie_ware grootte

Grijze veldspaat / gepolijst / kralen op ware grootte

 

Jasper of jaspis is een zeer opake edelsteen die voorkomt in verschillende kleuren, en meestal gevlekt, gevlamd of gestreept is. Zelfs in dunne schijven vertoont deze steen absoluut geen transparantie. Wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie warm getinte okergele en rode jasper.

 

rode jasper en veldspaat_zahia exclusive collection_ware grootte-2

Rode jasper en zwart-wit gevlekte veldspaat / mat / kralen op ware grootte

 

veldspaat_Zahia Exclusive collection-3okergele jasper_Zahia Exclusive collection-ware grootte

Jasper / gepolijst / kraal op ware grootte

 

Unakiet is geen mineraal, maar een granietgesteente dat is samengesteld uit roze orthoclaas veldspaat, groene epidoot en kwarts. Deze gevlekte edelsteen komt voor in verschillende tinten roze en groen.

 

dolomiet en unakiet edelsteen_Zahia Exclusive collection_ware grootte

Unakiet en dolomiet / mat & gepolijst / kralen op ware grootte

 

Dolomiet is een mineraal op basis van magnesium, wij kozen voor een variëteit in zwart en wit met een marmereffect.

geknoopt halssnoer met chocolate saphire, dolomiet en jasper

Halssnoer met jaspis, dolomiet & chocolate sapphire

 

In  onze Zahia Exclusive collectie zitten verschillende transparante kwartsvariëteiten; cognac kwarts, rozenkwarts, lemon kwarts en rookkwarts. We lieten van deze edelstenen briolettes, druppels en fijne kraaltjes maken. De stenen zijn heel helder en zuiver, en  de slijpsels zijn van een uitmuntende kwaliteit, waardoor de kleur en glans maximaal tot uitstraling  komen.

 

cognac kwarts edelsteen_Zahia Exclusive collection-2

Cognac kwarts / gepolijst en mat / kralen op ware grootte

 

rookkwarts kralen_Zahia exclusive collection

Rookkwarts / gepolijst

 

 

Briolettes zijn facetgeslepen kralen met een zijdelingse ipv een rechte doorboring. Het voordeel hiervan is dat de boring minder zichtbaar is, en deze de uitstraling van de steen minder beïnvloed.

Door de zijdelingse doorboring vraagt het wel wat oefening om deze kralen mooi te kunnen verwerken. Omdat de briolettes uit onze Zahia Exclusive collectie zo mooi en professioneel geslepen zijn, lanceren we samen met deze collectie ook een nieuwe mini-workshop “Werken met briolettes”!

 

Zo kan je meteen de specifieke techniek leren om deze prachtige kraaltjes te verwerken in juwelen.  Het perfecte moment om een  feestelijk paar oorringen te maken, voor jezelf, of als cadeautje ; –)

 

lemon kwarts kralen_Zahia exclusive collection11

Lemon kwarts / kralen en briolettes / gepolijst

 

Misschien wel één van de meest gekende en geliefde edelstenen is amethist. Amethist behoort ook tot de kwartsgroep, en enkel de beste soorten worden gefacetteerd.

Vaak komt amethist voor met insluitsels van een witte, melkachtige kwarts. Wij hebben in onze Zahia Exclusive collectie enkel zuivere amethist die volledig paars is.

 

amethist kralen_Zahia exclusive collection

Amethist / gepolijst

 

Als amethist verhit wordt, verandert de kleur van paars naar een zacht lichtgroen. We spreken dan niet meer van amethist, maar van prasioliet of groene amethist. De verhitting kan op een natuurlijke manier gebeuren door vulkanische activiteit, maar vaak gebeurt dit kunstmatig. Ook hier is de kleur echter zo natuurgetrouw dat er geen verschil waarneembaar is met het blote oog.

 

groene amethist_Zahia Exclusice Collection_ware grootte

Groene amethist / mat / kralen op ware grootte

 

Carneool of kornalijn is een variëteit van chalcedoon, en heeft zijn bruinrode kleur te danken aan de aanwezigheid van ijzer. Tegenwoordig zijn veel carneolen eigenlijk agaten die gekleurd zijn door verhitting. In onze Zahia Exclusive collectie zit enkel zuivere carneool. Deze is te herkennen aan de wolkige kleurverdeling, terwijl gekleurde agaat gestreepte tinten vertoont.

 

carneool edelsteen_Zahia Exclusive collection

Carneool / gepolijst

 

Bij opaal maakt men een onderscheid tussen edelopalen (met de typische opaliserende regenboogglinstering) , vuuropalen (troebel oranje van kleur) en halfopalen. Wij kozen voor onze Zahia Exclusive collectie voor een halfopaal in een licht roze kleur. Omwille van deze zachte kleur wordt deze opaalvariëteit ook wel angel skin-opaal genoemd.

 

roze opaal edelstenen_Zahia exclusive collectie_ware grootte

Roze opaal / mat / kralen op ware grootte

 

Deze prachtige, gevarieerde collectie edelstenen kan je vanaf nu vrijdag, 1 december, in onze winkels ontdekken!

En voor wie graag komt kerstshoppen op zondag, Zahia Antwerpen is open op zondag 3 december van 13 tot 17u!

 

Inschrijven voor de nieuwe workshop ‘Werken met briolettes’ kan je hier via de website doen.

 

zahia exclusive collectie edelstenen-4


comments powered by Disqus