Blog

Levering oude en etnische glaskralen

08 February 09 06:07 PM

Er zit heel veel blauw in de collecties deze zomer, dus deze prachtige oude glaskralen konden we niet laten liggen. De oudste zijn de donkerste rijen in het midden, stuk voor stuk met de hand gemaakt rond 1700. Het zijn gewonden kralen, dat wil zeggen dat je vertrekt van heet glas dat je rond een staaf draait. Vandaar dat deze kralen meestal vrij grote gaatjes hebben. De kralen werden waarschijnlijk gemaakt in Duitsland of in Holland. Je vindt ze ook terug op het uitklapbare overzicht in History of Beads, één van de standaardwerken over oude kralen.

DSCN5435#001 DSCN5436#001

De lavendelblauwe kralen zijn zogenaamde Russian Blues. Ze hebben niets met Rusland te maken. Het is getrokken glas, eind negentiende eeuws. Bij getrokken glas vertrok men van een glasbel die uitgerekt werd tot een meterslange staaf. Nadat deze staaf afgekoeld was, werd hij in stukjes gehakt. Dat kan je zien aan de zeer rechte regelmatige zijkanten van deze kralen. Achteraf werden ze stuk voor stuk met de hand facetgeslepen.

De oranje kralen (enkel in Antwerpen) zijn niet oud, het is poederglas uit Ghana. Nooit gezien in deze kleur!

DSCN5437#001 DSCN5442#001

Ook de kleur van kralen kan je veel leren over de herkomst. De okergele kralen bovenaan op de rechtse foto zijn Venetiaans glas (eind negentiende eeuw), het felgele van de onderste kralen is typisch voor Boheems glas. Deze kralen zijn gegoten in een mal. Bij sommige kralen kan je de gietnaad zien.

DSCN5449#001 DSCN5451#001

Opengewerkte bronzen kralen, typisch voor West-Afrika, een vorm die we ook nooit eerder hadden.

De kralen op de foto rechts zijn zogenaamde toeareg-kralen. We hebben ze in verschillende maten, ook in het brons.

DSCN5452#001

Tie & dye kralen uit Kenya, gemaakt van been.

DSCN5446#001 DSCN5450#001

Dit zijn zogenaamde Christmas-beads, een gekke naam want ik vind ze heel zomers. Het is een mix van oud (veelal Venetiaans) en nieuw glas (veelal Tsjechisch). 20 € per snoer.

Gebruikte naslagwerken:


comments powered by Disqus