Blog

Oude en etnische glaskralen en een cadeautje

10 May 09 05:56 PM

Deze kralen kochten we vandaag aan van onze contactpersoon uit Senegal. We gingen voor felle kleurtjes, zo kunt u met oude kralen toch nog trendy zijn!

oude kralen mei 09 020#002 oude kralen mei 09 021#001

De saffierblauwe kralen zijn gewonden glas van rond 1700, stuk voor stuk met de hand gemaakt, half transparant en sommige hebben een poederig aspect. Doorsnede van 7 tot 12 mm. Antonio Neri wijdt in zijn bekende boek over glasmaken een hoofdstuk aan deze kleur: "Manière de faire une couleur de Saphire encore plus belle" (Troisième Livre, chapître L). Het was de eerste keer dat iemand het aandurfde de recepten om glas te maken op papier te zetten, deze recepten waren eeuwenlang top secret.

We hebben goed kunnen onderhandelen: slechts 2 € voor een handgemaakte kraal van 300 jaar oud!

De turkooise glaskralen, padre's, zijn kleiner, ongeveer 5 mm, eveneens gewonden glas. Ze werden zo genoemd omdat ze gebruikt werden in de ruilhandel met Zuid-Amerika.

oude kralen mei 09 009#001 DSCN6066#001

Rood glas is altijd veel gevraagd, dit zijn Boheemse glaskralen van rond 1900. Veel rood glas komt uit Bohemen omdat de glasindustrie er gegroeid is uit de verwerking van granaat (meer over Boheems glas in de Technische fiches).

De traantjes zijn een fantastisch geel, ze dateren uit de jaren dertig en werden vooral geruild in West-Afrika.

We vonden ook fantastische metalen kralen (nieuw):

Deze grote toearegkralen zijn echt super, doorsnede maar liefst 35 mm! De gevlochten kralen komen uit Ivoorkust (alleen in de winkel in Lier):

oude kralen mei 09 010#001  oude kralen mei 09 023#001

En dan het cadeautje: een snoer van oude glaskralen, ongeveer 60 cm, voorlopig geregen op katoendraad. Het is een mix van oud Venetiaans en Boheems glas met hier en daar een ouder glaskraaltje van rond 1700. Het is gewonden en getrokken glas, er zit ook een mini chevron tussen.

DSCN6068#001

De meeste kraaltjes zijn ongeveer 5mm. Het snoer is voor u als u een mailtje stuurt naar ingeborg@zahia.be met het antwoord op de vraag: Waar werd Antonio Neri geboren? Vergeet ook niet te vermelden in welke winkel u het snoertje graag komt halen (Gent, Antwerpen of Lier).

Update om 21u54: het snoertje werd gewonnen door Valerie De Witte uit Gent. Gefeliciteerd!


comments powered by Disqus