Blog

Zelf juwelen maken: wat heb je nodig om van start te gaan?

11 November 09 09:46 PM

Ik krijg vaak mailtjes van klanten die vragen wat ze precies nodig hebben om zelf juwelen te maken. Niet zo veel eigenlijk. Hier komt het lijstje.

Om te beginnen heb je draad nodig. Tegenwoordig wordt er meestal gewerkt met fijne stalen kabels met een kunststof coating. Let op: er zijn zeer grote kwaliteitsverschillen in de draad die op de markt is. In veel hobby- en kralenwinkels vind je goedkope draad van Chinese makelij, maar die is absoluut af te raden: de draad vertoont veel zwakke plekken en is vaak gedraaid of geplooid.

Bij Zahia gebruiken we Accu-Flex.

 

professionele draad       draad goud

Accu-Flex is professionele draad, gemaakt van een aantal dunne getorste stalen kabeltjes en gecoat met transparante of gekleurde kunststof. Wij kozen voor de stevigste versie van 7 x 7 getorste stalen kabels.

clip_image001

Door zijn opbouw is Accu-Flex dus heel stevig en resistent maar hij valt tegelijkertijd heel soepel. De kwaliteit is gegarandeerd. Als je de prijs omrekent naar de lengte die je nodig hebt voor een halssnoer, komt Accu-Flex op ongeveer 1 € per halssnoer, één euro voor absolute gemoedsrust! We hebben twee diameters (voor lichte en zwaardere halssnoeren) en twee kleuren (metaal- en goudkleurig). Meer uitleg vindt u in deze uitvoerige en lovende bespreking uit een Amerikaans vakblad.

Om een eenvoudig halssnoer te maken heb je verder twee tangen nodig: een platbektang (of plettang) en een kniptang.

platbektang  kniptang

Bij een platbektang moet je erop letten dat de binnenkant glad is, anders krijg je ribbeltjes op de pletkralen. De meeste platbektangen in de handel zijn oké. Onze platbektangen kosten 14 €.

Een goede kniptang vinden is minder evident. De meeste tangen worden heel snel bot en bij het knippen krijg je dan een rafelig uiteinde van de draad. We hebben na lang zoeken eindelijk een goede kniptang gevonden: ze kost 34 €, niet goedkoop, maar je hoeft ze tenminste niet om de haverklap te vervangen.

Om het slotje te bevestigen aan de draad heb je pletkralen nodig.

pletkraal

Bij Zahia hebben we pletkralen in sterling zilver en in verguld metaal of in zilverkleurig of bronskleurig metaal. De pletkralen in zilver of verguld metaal zijn te koop per stuk, de metalen pletkralen zijn te koop per zakje van 1,50 gram.

Slotjes, en daarmee zijn we aan het eind van de lijst, zijn er in alle soorten en maten, we hebben momenteel zo'n 50 verschillende slotjes in stock, vooral in zilver en verguld zilver maar ook in metaal.

haak en oog lobster-slot

haak en oog vermeil  s-slot

Voilà, hiermee kun je aan de slag om een ketting te maken. Leer hier hoe je het slotje vastmaakt aan de draad of volg een basisworkshop!

 

Om oorringen te maken heb je een plooitang nodig.

rondbektang

Belangrijk is dat de bek van de plooitang fijn genoeg is, zodat je echt mooie kleine oogjes kunt maken. Een plooitang bij Zahia kost 28 €.

Voor een eenvoudige oorring heb je ook nog T-pennen nodig:

t-pen

We hebben T-pennen in zilver of verguld metaal, en in zilver- of bronskleurig metaal. Prijzen vanaf 0,20 € per stuk.

Ten slotte heb je ook nog oorhaakjes nodig. Dit zijn de populairste modellen:

oorhaak verguld oorhaak gesloten

Hier leer je de techniek om een eenvoudige oorring te maken.

Verder zijn er nog deze handige hulpmiddelen, niet onontbeerlijk maar wel superpraktisch.

Een legbord (9 €) gebruik je om de kralen te schikken en te herschikken tot je tevreden bent over je creatie en voor je aan het rijgen gaat.

legbord

Op het bord wordt de lengte van je ketting aangegeven (meestal in centimeter en in inches). De vakjes zijn heel handig om vooral kleinere kraaltjes bij de hand te hebben. Handig ook als je je werk even opzij wil leggen om het later weer op te nemen.

Een fantastische uitvinding: de beadstopper. Als je ooit op handen en voeten hebt rondgekropen om de kralen van een half geregen snoer bij elkaar te zoeken, weet je wat ik bedoel! Vóór je begint te rijgen klem je de beadstopper op één uiteinde van de draad en de kralen kunnen niet meer weg. Als je je werk even opzij wil leggen om later voort te werken, klem je ook het andere uiteinde vast. Te koop per stuk (2,90 €).

beadstopper

Een kleurenkaart is nog zo'n leuk hebbeding. Ik kan mijn kleurenkaart niet meer missen en gebruik ze bij alles waar kleur bij te pas komt, zoals binnenhuisinrichting, tuinaanleg...

kleurenwiel

Er zit een gebruiksaanwijzing bij in het Frans, Engels en Spaans. De vertaling vind je op onze site. In de basisworkshop Juwelen maken krijg je ook de basisprincipes van de kleurenkaart mee.

Met een schuifmaat meet je de doorsnede of de lengte van je kralen. Handig als je voor een bepaald halssnoer op zoek bent naar kralen met een specifieke afmeting (8 mm, 12 mm...). Deze schuifmaten zijn handgemaakt in India en ze kosten 15,30 € (momenteel uit stock, we verwachten ze terug rond 20 november).

schuifmaat

Wil je de zaken grondig aanpakken, volg dan eerst de workshop Ken je kleuren, waar je alles leert over de kleuren die het best bij je passen (lichte of donkere kleuren, koele of warme kleuren, heldere of gedempte kleuren). Het gaat niet alleen over de kleuren van je garderobe maar ook over de kleuren van je sieraden. Je volgt de workshop samen met vier andere personen en daardoor krijg je niet alleen inzicht in je eigen kleurentype maar ook in andere kleurentypes.

Ben je van plan om sieraden te gaan maken voor anderen, dan is de workshop Kleuranalyse voor professionals een echte aanrader. De workshop helpt je om een sieraad op maat te maken. Suzy Herssens volgde die opleiding bij Zahia en was er heel tevreden over: nu kan ze haar klanten nog beter adviseren!

Suzy 1 suzy 2


comments powered by Disqus