Blog

Een schat aan oude kralen!

28 May 07 05:00 PM

Net voor het begin van het regenseizoen zag Mohamed uit Senegal nog de kans om langs te komen met een fantastische schat aan oude kralen.

De oudste stukken zijn deze spingewichten uit Mali in terracotta, ongeveer 1000 jaar oud.

Het zijn niet echt kralen, maar we gebruiken ze vaak in etnisch geïnspireerde stukken, bv. in combinatie met deze grote witte agaat van de Fulani in West-Afrika:

 

Bovenop de spingewichten een snoer oude amazoniet, het duurste snoer van het lot! Deze oude kralen uit Marokko en Mauritanië zijn erg gezocht en worden verkocht per gewicht. Ik heb nog een beetje oude koraal uit Marokko, dat zou een mooie combinatie zijn voor een heel bijzonder halssnoer.

Veel Boheems glas, waaronder deze "traantjes" in verschillende kleuren: fel geel, kobaltblauw, oranje, een transparant groen en turkoois... Ze zijn het mooist vind ik als je ze zo draagt, als sautoir, op een eenvoudige jurk of trui.

   

Ook leuk zijn deze "Bella Beads" (links op de foto), ik was al een aantal jaren aan het "sparen" om een ras-du-cou van deze oranje kralen te maken, dat zal nu wel lukken! Ze staan ook op de tabel achteraan in History of Beads (ik heb het boek hier niet bij me voor de juiste referentie).

Deze hadden we nooit eerder in de winkel, Boheems glas specifiek gemaakt voor de islamitische markt:

 

Deze "goose eggs" zijn steeds moeilijker te vinden, ze werden gebruikt in de ruilhandel met Ethiopië en het is dus ook niet iets waar Mohamed gemakkelijk kan aangeraken. Ik ben dus heel blij met dit lot gele gegoten kralen:

Deze zijn echt mijn favorieten, we noemen ze vogeleitjes, het is oud europees glas, van rond 1700, eveneens gebruikt in de ruilhandel met Ethiopië. Het is gewonden glas in delicate pasteltinten, en ze flatteren echt iedereen!

Hier ben ik ook heel blij mee, oud Hollands glas, eveneens gewonden, van dezelfde periode. Leuk is dat de strengen heel gelijkmatig samengesteld zijn, dan kan je ze echt mooi verwerken in halssnoeren. De kleur is een melkachtig opaal met een lichtblauwe schijn.

Ook heel dankbaar om te verwerken: oude kleine bronzen tussenstukjes uit Burkina Fasso:

Deze vind je ook niet vaak meer: oude Indische kralen in agaat. Ze werden gemaakt in India rond 1100 na Chr. en kwamen via ruilhandel terecht in Mali waar ze onlangs opgegraven werden.

Eén van mijn favoriete combinaties, het mooie rood van deze Venetiaanse whitehearts (1700-1900) en het matte grijs van deze oude graniet uit Mali:

Van links naar rechts op de foto: oude kornalijn uit India, gevonden in Mali, gefaceteerde agaat en kornalijn uit Idar Oberstein en (het witte snoer) oud Venetiaans glas

Leuk voor de zomer: oude gewonden glaskralen in een heel mooi blauw-turkoois:

 

Vanaf eind deze week in de winkels!


comments powered by Disqus