Blog

Grappige kralen uit Ghana

01 May 08 02:58 PM

Af en toe komt Esmail uit Mali langs. Hij komt hier in België zijn zoontje opzoeken en betaalt zijn reis met kralen die hij meebrengt uit Afrika.

Deze keer kocht ik van hem kralen in poederglas uit Ghana. Een woordje meer uitleg over deze kralen. De kralenindustrie is nog altijd zeer belangrijk in Ghana en dat is historisch zo gegroeid. Sick en Co, één van de belangrijkste brokers van glaskralen, had kantoren in Ghana op de Westkust van Afrika. De handel in kralen is er traditioneel ook nog in handen van vrouwen, één van mijn belangrijkste Afrikaanse contactpersonen is trouwens een Ghanese.

Hoe worden deze kralen gemaakt?

Men vertrekt van bestaand glas dat vermalen wordt in een vijzel. De ijsblauwe kralen zouden gemaakt zijn van cola-flesjes, de amberkleurige van bierflesjes.  Dit poederglas kan eventueel gemengd worden met kleurstoffen en wordt dan in een kralenmal gedaan. Een steeltje van de Cassava-plant wordt in het midden van het glas gestoken om het gaatje in de kraal te maken. Dit steeltje verbrandt wanneer het glas de oven in gaat. Als de kraal uit de oven komt, wordt hij met de hand gepolijst op een maalsteen met behulp van zand en water.

Na deze stap kunnen de kralen eventueel nog verder gedecoreerd worden door ze te beschilderen met een mengsel van keramische verf en poederglas. De kralen worden dan nogmaals verhit.

 

Vaak is de afwerking nogal rudimentair. Het lot dat ik gisteren kocht is echter bijzonder mooi afgewerkt. Het zijn grappige kralen, volledig met de hand gemaakt en heel leuk voor deze zomer. Ze kosten 2 € per stuk.

Alles over de kralenindustrie in Ghana, vroeger en nu, vind je in dit boek:



Filed under: , ,

Oude glaskralen en hoe ze te verwerken

22 April 08 04:46 PM

Mohamed kwam vandaag langs, rechtstreeks uit Senegal met een prachtig lot oude glaskralen.

Deze traantjes blijven een topper, zeker in de zomer. Het is Boheems glas uit de jaren '30, ze werden vooral gebruikt in de ruilhandel met West-Afrika.

Om alleen te dragen of te combineren met andere kralen:

Ook dit is gegoten Boheems glas, ze zijn steeds moeilijker te vinden. Mohamed vond nu enkel de kleinste maat (4€/stuk), in een fantastisch oranje.

Hier zie je een paar voorbeelden van originele combinaties, op satijnkoord, afgewerkt met een Chinese knoop.

Hieronder hebben we ze verwerkt met chalcedoon en parelmoer, een frisse combinatie voor de zomer.

Hier kan ik nooit aan weerstaan, ook al zijn ze nogal prijzig:

Het zijn oude gewonden glaskralen van de jaren 1700, elke kraal is met de hand gemaakt, geen twee kralen zijn identiek. Je vindt ze meestal in alle tinten wit en opaal en blauw.

Hieronder heeft Valerie ze gecombinerd met de Boheemse traantjes:

Omdat het gewonden kralen zijn, is de opening meestal vrij groot: ideaal om te dragen over een ketting:

Eeuwenoude patine: opgravingskralen uit Mali in kornalijn, agaat en kwarts.

Eén kraaltje is soms voldoende...

Ook stokoud: spingewichten in klei. Gaelle combineert ze vaak met oude agaten, één van onze toppers:

Vanaf donderdag in Gent, vanaf volgende week in Antwerpen.



Filed under: , , , , , ,

Lot halfedelstenen aan extra voordelige prijzen

22 April 08 02:38 PM

We kregen gisteren een nieuwe levering halfedelstenen binnen die we aan een zeer voordelige prijs kunnen aanbieden: 10 € per snoer van ongeveer 40 cm, voorlopig geregen.

Er zit van alles tussen: sponskoraal, blauwe koraal (lang geleden dat we die nog hadden), turkoois, serpentijn, fossiel, kwarts... in leuke funky zomerkleurtjes!

Ook een buitenkansje: een lot chips, voorlopig geregen, snoeren van 80 à 90 cm voor de buitengewone prijs van 5 € per snoer.

Ook hier heel veel keuze: er is tijgeroog, turkoois, jade, fluoriet, koraal, lapis lazuli, howliet, aventurijn, amethist...

Zijn weer binnen: zuiver witte cultuurparels in verschillende vormen en maten (ook nog altijd 10 € per snoer).

Op al deze snoeren kunnen we korting geven bij aankoop van meerdere snoeren: 2 snoeren 2 %, 3 snoeren 3%... enz (maximum 20%).



Istanbul: insidertips én een cadeautje!

16 April 08 11:02 PM

Vier dagen is echt wel te kort om een idee te krijgen van Istanbul maar alvast genoeg om te weten: dit smaakt naar meer. Zoals gewoonlijk combineerden we business en pleasure: Gaelle vond er vorige zomer een goed contact voor zilver en dus brachten we een paar kilo mee: jullie vroegen vooral om effen zilveren bollen in verschilende maten, we vonden ook mooie vergulde kralen en mooie sobere slotjes, zowel in zilver als verguld. Ook leuk: heel fijne vergulde T-pennen mèt een bolletje. 

Voor wie zelf plannen heeft om naar Istanbul te gaan, de beste plek voor zilver is in en rond de Grand Bazaar (Capali Carsi), de grootste overdekte markt ter wereld. Afdingen is de boodschap, grote hoeveelheden aankopen helpt natuurlijk ook bij de onderhandelingen ;-). Tip: vlakbij de Grand Bazaar is een fantastische plek om even uit te rusten: Caferaga Medresesi, een tea garden in een vroegere koranschool uit 1559, je zit onder de gewelven tussen Turkse mannen èn vrouwen die een waterpijp roken, genieten!

Als je een zwak hebt voor textiel is Istanbul natuurlijk een schatkamer. De beste plek voor textiel vond ik in en rond de Arasta Bazaar (in de schaduw van de Blauwe Moskee), mooie authentieke stukken, mooi gepresenteerd, ook Afgaanse mutsjes en grappige puntschoenen uit Anatolië. In tegenstelling tot wat in alle gidsen staat, vond ik de handelaars helemaal niet pushy, rustig rondkijken is absoluut mogelijk. En in tegenstelling tot Marokaanse handelaars smijten ze je niet buiten als je een te laag bod doet! Ik kon de verleiding niet weerstaan en kocht enkele kussens gemaakt van oude kilims en ook enkele kleinere stukken textiel uit Uzbekistan.

Nog enkele reparaties aan het weefsel uit Uzbekistan.

Tip: echte museumstukken vind je in de Mehmet Cetinkaya Gallery, net buiten de Arasta Bazaar, topkwaliteit, prachtig gepresenteerd en een prijskaartje waar je toch even niet goed van bent (ik zag een mooie indigo vrouwenmantel: 17.000 usd...).

Heel leuk en totaal niet toeristisch: de buurt rond Cukurcuma (district Galatasaray, aan de andere kant van de Gouden Hoorn), een buurt met antiekwinkels, een beetje vergelijkbaar met de buurt rond de Zavel en de Blaesstraat in Brussel. Perfect voor een namiddag snuisteren in antiekwinkels, zonder enige druk, géén toeristen, en ondertussen kan je ook genieten van de prachtige Ottomaanse architectuur. We zagen prachtige stukken: immense vergulde spiegels, sidetabels in marmer , schitterende bankstellen, kasten, decoratieve elementen,... je krijgt een goed idee van de grandeur en de luister van het vroegere Ottomaanse rijk.

We gebruikten de volgende gidsen:

Dit was een echte ontdekking: een heel dun beknopt gidsje, ingedeeld per disctrict, met telkens een openklapbare kaart. Heel summier maar alles staat er in: wat je moet gezien hebben, en per district een aantal tips voor restaurantjes, shopping... Zeer up to date, veel adresjes die ik vermeld heb, staan ook in deze gids. Echt een aanrader voor een citytrip. Bestaat ook nog voor andere steden.

Voor achtergrondinformatie val ik graag terug op de goeie ouwe Rough Guide.

Heel veel historische uitleg, bijvoorbeeld over de harem in het Topkapi Paleis. Alleen vind ik de Turkse editie nogal mager als het over eten en drinken en shopping gaat, toch niet onbelangrijk!

De vertrekken van de harem in het Topkapi Paleis.

Ik laat jullie nog even watertanden: dit was het uitzicht vanop het terras van ons hotel (een hotel dat ik verder niet zou aanraden maar het uitzicht van het terras waar het ontbijt werd geserveerd is wel adembenemend):

En tenslotte nog dit: ik probeer op reis altijd een boek over de stad of streek te lezen waar we zijn, dit keer las ik van Orhan Pamuk (Nobelprijs Literatuur 2006) Istanbul, Memories And The City.

Het is een autobiografisch werk over de stad waar hij vrijwel zijn hele leven woonde en nog steeds woont, geïllustreerd met prachtige nostalgische zwart-wit foto's (alleen al de foto op de cover!). Echt beklijvend omdat hij in woorden de sfeer weet te vatten die je onmiddellijk opvalt: het is een weemoedige nostalgische stad waar je constant geconfronteerd wordt met eeuwenoude vervallen glorie. Vooral het hoofdstuk over "Hüzün" is zeer beklijvend, hüzün is het turkse woord voor het intense gevoel van verlies dat iedere inwoner van Istanbul met zich meedraagt.

We hebben een extra exemplaar van dit prachtige boek, wie als eerste een mailtje stuurt naar info@zahia.be krijgt het toegestuurd (Het boek is ondertussen de deur uit, het gaat naar An Justens).



Filed under: , , , ,

Buitenkansje: lot robijn en smaragd

10 April 08 09:31 PM

Dit lot komt uit een stock van een juwelier uit het Gentse die een aantal jaar geleden gestopt is met zijn zaak en deze edelstenen ooit aankocht in India.

Het gaat om een lot smaragd en robijn, voorlopig geregen met een provisoir slotje, rondel geslepen en gefaceteerd (van 1 tot 4 mm).

We verkopen de snoertjes op gewicht: 6 € per gram. Ter info: een ras-du-cou van 40 cm weegt ongeveer 11 gram, een super buitenkansje dus!

De eerste foto is gescand, de tweede foto geeft de echte kleuren weer.

Vanaf vrijdag 11 april in Gent.



Filed under: ,

Wat heeft Cote d'Or met Zahia te maken?

24 March 08 09:18 PM

Côte d'Or bestaat 125 jaar en dat wordt gevierd: een "rondtrekkend dorp" doorkruist het land om u de boeiende geschiedenis van chocolade te leren kennen. U leert er alles over de productie van chocolade, u kunt er chocolade proeven, er zijn smaakanimaties, artistieke tentoonstellingen, … én u kunt er zelf, volledig gratis, een Afrikaanse ketting samenstellen met etnische kralen in hout, cocos, been, metaal... Deze kralen werden uitgezocht en geselecteerd door Zahia.

 

Dit weekend, op 29 en 30 maart, vindt u het "Côte d'Or dorp" op het Sint-Pietersplein in Gent. Allen daarheen!



Filed under: , , , , , , , ,

Binnenkort nieuwe foto's op de website: een voorproefje

23 March 08 08:20 PM

Binnenkort vernieuwen we een deel van de foto's op de website. Hierbij alvast een voorproefje, Toon maakte er weer iets moois van... 

Dit is een creatie van Valerie, een dubbel halssnoer met lemon kwarts, gefacetteerde rookkwarts, amethist en goudagaat.

Een ontwerp van Renate, met koraal, opaal en verguld zilver.

Zelf draag ik heel graag deze, een aantal oude Hebronkralen over een vergulde ketting met een paar vergulde kralen erbij (kan natuurlijk ook perfect met zilver). Voor dit ontwerp heb je maar een paar kralen nodig. Het is een originele manier om die ene oude handgemaakte kraal waar je je hart aan verloren hebt, te dragen...



Filed under: , , , , , , , , ,

Trend: felle kleurtjes

23 March 08 02:40 PM

Felle en primaire kleuren zijn helemaal in. Voor deze lente en zomer selecteerden we deze cultuurparels in fantastische trendy kleuren.

Mooi ook als je er verschillende samendraagt: probeer paars en oranje, of limoengroen en electrisch blauw. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: ze kosten nog altijd 10 € per snoer van ongeveer 40 cm, voorlopig geregen. U krijgt korting bij aankoop van meer dan één snoer (2 snoeren 2%, 3 snoeren 3%, enz... maximum 20%).

Ze zijn deze keer ook zeer gevarieerd in vorm: barokparels, topdrilled, traantjes, buttons... én allemaal vrij groot (+/- 10 mm en groter!)

Voor de workshop Parels Knopen mag u uit deze collectie een snoer kiezen (inbegrepen in het inschrijvingsgeld).

Nu al in Gent, vanaf woensdag ook in Antwerpen. Wacht niet te lang, ze vliegen de deur uit!



Filed under: , ,

Nu ook stockverkoop in Gent!

20 March 08 10:01 PM

We houden een voorjaarschoonmaak en maken onze kasten leeg: tientallen snoeren halfedelstenen zijn te koop aan de ongelofelijke prijs van 10 € per snoer. De snoeren zijn ongeveer 40 cm, voorlopig geregen.

Er is jasper, amazoniet, agaat, sponskoraal, fluoriet, aventurijn, rozekwarts, lepidoliet...

Wacht niet te lang: ze gaan heel snel de deur uit!



Filed under: , , , , , , , ,

Voor snelle beslissers!

14 March 08 06:54 PM

Voor wie de lente al voelt kriebelen en de komende weken nog een workshop wil meepikken volgt hier een overzicht van de resterende vrije plaatsen:

Basisworkshop op donderdag 27 maart om 19u te Antwerpen: nog 3 plaatsen vrij.

Er zijn ook nog enkele plaatsen vrij voor de workshop Chinese knopen 2!

Op vrijdag 28 maart om 19u te Antwerpen.

Profiteer ervan want het is de laatste maal dat we deze workshop geven.



Stockverkoop in Antwerpen: lot halfedelstenen voor 10 EUR per snoer!

07 March 08 08:43 PM

U had het al gemerkt, deze zomer draag je niet één halssnoer, je draagt er drie: multi-strands zijn in!

Voor zo'n snoer heeft u natuurlijk veel kralen nodig. Om u niet te veel op kosten te jagen, doen we in Antwerpen een stockverkoop: we verkopen een lot halfedelstenen voor de ongelofelijke prijs van 10 € per snoer van ongeveer 40 cm. Vanaf zaterdag 8 maart in de winkel in Antwerpen.



Filed under: , ,

Halfedelstenen: collectie lente-zomer 2008

28 February 08 09:01 PM

Hierbij zoals beloofd foto's van de nieuwe lading halfedelstenen die net binnen is:

Geef toe, het zijn prachtige kleuren! U ziet agaat, jasper, amethist (nuggets en gefaceteerd), citrien...

De lavendelblauwekralen rechts zijn ongepolijste agaat.

Ongepolijste agaat en chrysoprase

Jasper en blauwe calcedoon

Jasper, amethist en citrien 

Witte koraal, mooi in etnisch geïnspireerde halssnoeren 

Zalmroze aventurijn, obsidiaan en afrikaanse opaal 

Agaat en Afrikaanse opaal

en bloemetjes, heel veel bloemetjes... 



Filed under: , , , , , , , , , ,

Collectie prachtige armbanden

28 February 08 08:29 PM

In Antwerpen staat deze prachtige collectie oude Afrikaanse armbanden: ivoren armbanden van verschillende Afrikaanse stammen, de meeste absoluut draagbaar. De armbanden die niet direct draagbaar zijn, zijn gesokkeld. Bijzonder zijn de polsmessen van de Turkana (Kenya): een metalen blad, langs weerzijden beveiligd met geitenleer. Vroeger gebruikt in gevechten van man tegen man.

U leest er alles over in dit prachtige boek:



Filed under: , , , ,

Eenmalige masterclass kleur en stijl door Ingeborg: een sieraad maken bij uw type en garderobe

24 February 08 10:02 PM

U weet al alles over pletkralen en knijp- en plooitangen maar u wil meer zekerheid over welke kleuren en stijl nu precies bij u passen, dan is dit een workshop voor u: deze workshop brengt het allemaal samen.

Onder begeleiding van twee kleurconsulentes, gaat u op zoek naar het optimale accessoire voor u. Veel aandacht gaat natuurlijk naar het gebruik van kleur: we merken dat klanten heel vaak op safe spelen en werken met analoge kleurschema's, dat zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen. Bij een groene trui zoek je dan naar groene kralen. Terwijl baksteenrood of oranje of geel veel sterker en origineler is. Ingeborg gaat met iedereen samenzitten en bekijkt de kledingstukken die u meebrengt.  In functie van uw type zoeken we naar de perfecte kleuren en stenen voor een halssnoer.

We gaan ook na of u meer of minder contrast mag hebben voor uw accessoires, of u beter ton sur ton werkt of juist niet, of u beter staat met lichte of met donkere kleuren, we zoeken de ideale lengte van uw halssnoer, we bekijken of u beter staat met goud (brons, koper) of met zilver, of u beter bent met blinkende of met matte materialen, met zware of met fijne accessoires. U krijgt tips over kapsel en haarkleur. U gaat naar huis met een afgewerkt sieraad dat helemaal bij u past en bij de garderobe die u meebracht.

Voorkennis: u kunt al werken met plettang en pletkralen, de technische kant van het "juwelen maken" komt in deze workshop niet aan bod. U hoeft uw kleurtype niet te kennen, u krijgt een mini color disc van uw type.

Gezien mijn drukke agenda wordt deze masterclass slechts éénmaal in Gent en éénmaal in Antwerpen georganiseerd, het is een unieke kans om te leren hoe u uw uitstraling kunt versterken, snel inschrijven is dus de boodschap. Uiteraard komt ook deze workshop in aanmerking voor opleidingscheques.



Filed under: , ,

Eten en drinken in Venetie, en een tip voor een fantastisch boek

21 February 08 09:55 AM

Zoals beloofd nog een blog met tips voor restaurantjes.

Een specialiteit van Venetië zijn cichetti, een soort uitgebreide tapas: gefrituurde hapjes, broodjes met ham, gerookte zalm en ricotta, haring, geroosterde aubergines...  Ze kosten 1 à 1,5 € per stuk en met een stuk of vier heb je 's middags zeker gegeten.

Wij waren volledig verslingerd aan de Osteria Al Portego (Castello 6014/1 Calle Malvasia) waar ze een heel uitgereide keuze aan cichetti hebben. Maar er is meer. De sfeer is echt, authentiek, met veel plaatselijke jeugd en opgeklede dames die hun wijntje komen drinken (0,80 € voor een glas rode wijn!). Het heeft iets van een bruine kroeg met prachtige oude zwart-wit foto's van Venetië.

 

Er is ook een beperkte kaart, we aten overheerlijke risotto met scampi's en asperges (9 €). Met een paar cichetti vooraf, een karaf rode wijn en een fles San Pellegrino bracht dat de rekening op net geen 40 € voor twee. 's Middags hadden we met twee gegeten en gedronken voor ongeveer 11 €. 

Het is er piepklein, 's avonds is reserveren aangewezen (041/5229038).

Iets helemaal anders: Trattoria San Tomà (San Palo 2864/A). Een klassiek Italiaans restaurant maar heel verfijnd en verzorgd. Antonio Squicciarini komt uit Puglia en had eerder een zaak op het Lido di Venezia. Het restaurant ligt aan een rustig pleintje en heeft ook een terras buiten, bij mooi weer moet het er zalig zijn.

Wel duurder, reken voor primo en secondo, wijn en water op 50 € per persoon, maar je kunt er ook gewoon een pizza eten. Zeer vriendelijke en persoonlijke bediening. Antonio twijfelde wel of ik Duits of Zwitsers was, niet echt een compliment!

Dit is vlak bij San Marco. Toegegeven, 4,70 € voor een vermoeden van espresso (ongeveer 5 ml schat ik) is niet niks, maar als dit het uitzicht is...

 

Wij lieten ons leiden door de volgende gidsen:

En tenslotte nog dit:

Een schitterend liefdesverhaal dat zich grotendeels afspeelt in het Venetië van de 18e eeuw maar dat u ook naar Parijs, Londen en Brussel brengt. Hield u van Dangerous Liaisons, dan is dit echt iets voor u. Het is bovendien echt gebeurd en gebaseerd op onlangs teruggevonden liefdesbrieven. Ik las het in één ruk uit. Fantastisch om te lezen als je in Venetië bent en alle palazzi op het Canal Grande waar het verhaal zich afspeelt, van op de vaporetto aan je oog voorbij ziet glijden...



Filed under: , , , ,